Caderea burselor din august a lasat urme si in industria fondurilor mutuale din Romania, numarul investitorilor care si-au depus bani in acestea reducandu-se cu 8.603. Dupa cea mai proasta luna din acest an pentru piete, un singur fond de actiuni se mai poate lauda cu un randament pozitiv in ultimele 12 luni.
Acesta este BCR Expert, administrat de Erste Asset Management, castigul din ultimul an fiind de 1,3%. Celelalte fonduri de actiuni inregistreaza randamente negative la 12 luni ce pornesc de la 0,9% (Certinvest XT Index) si ajung la -21,8% (Omninvest).

BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a pierdut 10,1% in august, iar BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, a scazut cu 13,8%.

In schimb, fondurile monetare si cele care investesc in obligatiuni si instrumente cu venit fix conduc in clasamentul randamentelor. Cel mai mare castig in ultimele 12 luni este notat in dreptul fondului OTP Obligatiuni (+16%), randamentele din acest sector fiind in general cuprinse intre 6% si 8%.
Activele fondurilor mutuale au crescut cu 39 milioane lei in august, pana la 8,36 miliarde lei.

Cea mai mare parte din acestea (2,77 miliarde lei) sunt administrate de Raiffeisen Asset Management, care ramane lider in topul administratorilor, cu o cota de 33,1% din piata.

Locul doi este ocupat de Erste Asset Management, cu 32,6% din piata, urmata de ING Asset Management (13,1%).

In ciuda faptului ca au pierdut mai bine de 8.600 de investitori in ultima luna, fondurile mutuale romanesti au reusit sa inregistreze subscrieri nete de 86,2 milioane lei, in timp ce fondurile straine au atras 0,7 milioane lei.

Sursa imagine: freedigitralphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri