Bursa de la Bucuresti a scazut cu 3,68%, cu un ritm mai alert pe actiunile companiilor din domeniul financiar, intr-o piata in care corectiile vizibile inregistrate de bursele vest-europene i-au readus la tranzactionare pe o parte dintre investitori, astfel ca rulajul a urcat la 39,6 milioane lei, informeaza Mediafax.
Putinii jucatori prezenti la tranzactionare la deschiderea sedintei de la BVB au plasat ordine pentru volume reduse de actiuni, la preturi din ce in ce mai mici decat ultimele cotatii de vineri, astfel ca piata s-a aliniat la linia descendenta a burselor vest-europene, care inca din primele minute au scazut cu pana la 3,3%.

Totusi, preturile in scadere i-au determinat pe unii jucatori sa reintre la tranzactionare la BVB, atat pe partea de vanzare, cat si la cumparare, astfel ca lichiditatea a crescut la 39,6 milioane lei (9,2 milioane euro), suma din care 61% au reprezentat transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), de 24 milioane lei.

Un rulaj mai mare decat cel de luni a fost inregistrat la 2 septembrie, cand operatiunile au totalizat 79,8 milioane lei (18,8 milioane euro).

"Stirile privind un iminent default al Greciei, dar si cele ca ratingurile principalelor banci franceze ar putea fi reduse de catre agentiile de rating nu au facut decat sa reaprinda cele mai pesimiste temeri ale unora dintre investitori, acestia devenind mult mai temperamentali si probabil influentati de panica au inceput sa fac exitul de pe actiuni. Se pare ca problema datoriilor suverane din Europa si SUA este departe de a se termina, acest lucru agravand si mai mult situtatia economica actuala, care oricum este foarte fragila", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Totodata, el arata ca incertitudinea este alimentata si de liderii politici, intrucat acestia nu vin cu masuri clare care sa influenteze pietele si sa readuca increderea investitorilor.

"Pentru ca tabloul sa fie complet, si pretul aurului a avut o traiectorie descendenta in aceste zile, posibil pe fondul marcarilor masive de profit dupa ce pana de curand a urcat puternic. Nu este exclus ca in perioada urmatoare sa vedem o traiectorie comuna de scadere atat a pietelor financiare, cat si a pretului aurului, situatie care s-a mai intamplat si in perioada 2008-2009", a afirmat brokerul.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 3,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,32% sub inchiderea de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,71%. Actiunile SIF-urilor au inregistrat corectii cuprinse intre 3,85% si 4,64%, iar titlurile FP au coborat cu 2,67% si s-au apropiat de cel mai redus pret atins de la listarea la BVB, de 0,395 lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 3,85%.

"In perioada urmatoare nu putem avea asteptari optimiste, cel mai probabil pietele financiare vor continua sa scada, in conditiile in care acestea nu au avut forta sa isi revina sustinut, iar in acest scenariu nu ar fi exclus chiar sa revedem zile de panica, cu scaderi puternice pe toate bursele globale", a mai spus Muresian.

La finalul zilei doar 6 actiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" au consemnat rulaje mai mari de 1 milion de lei si alte 11 de peste 100.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 39,6 milioane lei (9,2 milioane euro), valoare cu 56% peste rulajul sedintei de vineri, de 25,4 milioane lei (6 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 61% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 24 milioane lei. Din aceasta suma, 8,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri cu 0,15% din titlurile FP.

Cea mai recenta operatiune din piata principala cu aceste titluri a fost realizata la 0,438 lei, pret in scadere cu 2,67%.

Corectii importante au inregistrat si actiunile Erste (7,79%), OMV Petrom (5,76%), BRD (4,89%) si Banca Transilvania (2,88%).

In acelasi timp, pe piata de la Paris, actiunile Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, erau in scadere cu 8,74%, iar titlurile BNP Paribas si Credit Agricole coborau cu 11,49% si, respectiv, cu 8,14%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, titlurile Erste erau cotate la 87,6 lei (20,46 euro), iar pe piata de la Viena erau in scadere cu 4,65%, la 20,59 euro.

Doar patru actiuni au incheiat ziua in crestere, insa evolutia a venit pe rulaje reduse. Cea mai vizibila evolutia a fost consemnata de titlurile Zimtub (ZIM), care au urcat cu 14,4%, la 1,7 lei, insa operatiunile au insumat doar 11.000 de lei si au fost realizate doar in primele doua ore ale sedintei.

Rulaje de peste 1 milion de lei mai inregistrau actiunile BRD (3,9 milioane lei), Bursa de Valori Bucuresti (2 milioane lei), Banca Transilvania (1,7 milioane lei), SIF Transilvania (1,5 milioane lei) si SIF Oltenia (1,4 milioane lei).

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (1,4 milioane lei), contracte futures (282.000 de lei), precum si cu unitati de fond (39.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 41,4 milioane lei (9,6 milioane euro), valoare cu 32% peste rulajul de vineri, de 31,4 milioane lei (7,4 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de doar 447.000 de lei, valoare de aproape doua ori peste rulajul din sedinta precedenta, de 241.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au ramas cele mai lichide, cu transferuri de 136.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,81%, la 0,1302 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 4,2%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii cuprinse intre 1,2% si 3,8%. Pietele mature au coborat vizibil, dupa ce demisia de vineri a economistului german Juergen Stark din conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a reaprins temerile investitorilor ca autoritatile nu vor putea ajunge la o solutie permanenta care sa puna capat crizei datoriilor de stat din zona euro.

Alti factori care au amplificat aversiunea la risc a investitorilor au fost o posibila reducere a ratingurilor bancilor franceze Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole din cauza expunerii pe datoria de stat a Greciei, precum si discutiile politicienilor germani de varf din coalitia de guvernare a cancelarului Angela Merkel despre intrarea Greciei in default (incapacitate de plata).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri