Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si vicepresedinte Alpha Bank, vorbeste intr-un interviu video acordat wall-street.ro despre schimbarile prin care sistemul capitalism trece in prezent si perspectivele economiei mondiale.
In ultima perioada, se vorbeste tot mai mult despre schimbarile sistemului capitalism. De la Nouriel Roubini, care prezice o autodistrugere a sistemului, pana la diversi analisti si economisti, criza actuala duce la schimbari importante in sisteme.

„Criza prin care trecem este de natura sa determine schimbari importante si cred ca vor veni curand. Mi-este greu sa cred ca vom avea o schimbare fundamentala in ce priveste sistemul capitalist, dar vom asista la o nunatare a unor valente si a unor preocupari pentru societate. Crizele aduc in atentia conducatorilor nevoiel societatii, vocea socialului are un ecou din ce in ce mai puternic si informatia cred ca joaca un rol esential”, a declarat Stere Farmache pentru wall-street.ro.

Presedintele BVB nu se asteapta la o schimbare fundamentala a capitalismului pentru ca proprietatea privata joaca in continuare un rol esential. Dar schimbarile si nuantarile sunt inevitabile.







Modificari fundamentale vor fi si in pietele financiare, inclusiv in modul de reglementare a burselor de valori, care fac parte din infrastructura generala a economiei de piata. Tinand cont ca in piata financiara s-au generat primele semne ale crizei, toti ochii sunt atintiti asupta acestei industrii.

„Ma astept la o regementare mai riguroasa in aceasta industrie, dar nu atat de rigida incat sa avem de-a face cu o suprareglelemtare, care de multe ori franeaza pietele. Cred ca vom asista la o reglementare inteligenta si bine-masurata, astfel incat sa lase loc initiativelor, dezvoltarii de produse noi”, a mai spus Farmache.

Chiar daca s-a vehiculat tot mai mult ideea ca economia mondiala se afla intr-un punct mai dificil decat in toamna anului 2008, vicepresedintele Alpha Bank nu impartaseste aceeasi idee.

In opinia sa, cu totii am invatat din din efectele crizei declansate in anul 2000, inclusiv autoritatile sunt mult mai informate si pregatite sa foloseasca toata gama de instrumente si politici pe care le au la indemana.

„In plus, nu mai exista elementul surpriza – cred ca nimeni nu mai poate fi luat prin surprindere. Toata lumea este pregatita, se uita atent la orice disfunctionalitate din piata, nu cred ca va fi ceva asemanator cu anul 2008. Plus ca, din experienta mea, istoria nu se repeta”.

Stere Farmache spune ca acum 3 ani se astepta ca efectele crizei sa treaca mai repede, dar nici nu au fost prea multe repercursiuni dezastruoase, cu exceptia falimentului Lehman Brothers. De asemenea, este convins ca se va gasi o stare de iesire din aceasta perioada, dar va fi lenta si dureroasa, dominata de multa prudenta.

Va fi o incetinire a revenirii, care va trece prin gasirea unui punct de echilibru in care investitorii sa se simta confortabil. Dar nu vad o letargie a economiei mondiale”, a mai spus presedintele BVB.

Afla mai multe opinii ale lui Stere Farmache despre actuala criza, revenirea economiei mondiale si schimbarile capitalismului din interviul video.

Ramai pe wall-street.ro pentru a afla parerile lui Stere Farmche despre piata de capital romaneasca si perspectivele Bursei de Valori Bucuresti, din a doua parte a interviului video.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri