Intr-un interviu acordat wall-street.ro la finalul anului trecut, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, vorbea despre proiectele importante pe care institutia le avea pentru 2011

Pornind de la listarea Fondului Proprietatea, anul parea ca a inceput cu semne bune pentru piata de capital romaneasca. O parte dintre proiectele pe care Bursa din Bucuresti le-a planificat tin de institutiile pietei (fuziunea cu Sibex sau rezolvarea statutului pietei Rasdaq), dar sunt si decizii independente, de la nivel guvernamental (cresterea free-float-ului la Petrom, Transgaz si Transelectrica).

Dupa aproape noua luni, nimic din aceasta lista nu s-a concretizat. Singura incercare, fara succes de altfel, a fost oferta Petrom. Restul au ramas la stadiul de promisiuni sau se muta spre anul viitor.

„Fata de asteptarile initiale pentru acest an, s-au intamplat foarte putine lucruri. Sigur ca s-ar fi putut realiza multe, dar autoritatile nu au fost atat de abile incat sa ghiceasca cea mai buna modalitate de ofertare la Petrom. Daca aceasta oferta s-ar fi inchis cu succes, s-ar fi atras atentia investitorilor pe piata financiara locala”, a declarat Stere Farmache.

Citeste si:


De asemenea, oferta Romgaz a fost amanata si SPO-urile la Transgaz si Transelectrica se indreapta spre anul viitor, conform celor mai recente declaratii ale oficialilor ministerului Economiei.

Farmache spune ca asteptarile mari au avut incluse si o oarecare doza de optimism in ce priveste iesirea din criza si evolutia economiei, lucruri ce au stat exact invers.

„Nu am ajuns acolo unde ne-am propus, insa din punct de vedere al parametrilor care masoara performanta, am facut un pas inainte la capitalizarea si lichiditatea Bursei. Vrem sau nu, piata de capital este strans legata de mersul economiei in ansamblu si este clar ca ambitiile noastre de a propulsa BVB cu viteza maxima nu pot fi decuplate de performantele macro”, a mai spus Farmache.

Afla mai multe despre perspectivele pietei de capital romanesti din interviul video.