Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. SIF Moldova poate subscrie la acelasi acord, in cazul in care opteaza pentru acest lucru, conform Mediafax.

Grupul austriac a propus SIF-urilor sa emita actiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR si sa plateasca in numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentand 24,12% din capital, la cotatia de luni valoarea tranzactiei plasandu-se la 435 milioane euro.

Anuntul a avut un impact vizibil asupra investitorilor, acestia ridicand preturile actiunilor SIF-urilor inca de la deschidere, pe rulaje mai mari decat cele din sedintele precedente.

Astfel, dupa primele minute, titlurile SIF Oltenia si SIF Transilvania consemnau cele mai vizibile cresteri, de 7,39% si, respectiv, de 7,28%. Totodata, titlurile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia avansau cu 6,47% si, respectiv, cu 5,79%.

Actiunile SIF Moldova avansau intr-un ritm mai lent, cu 3,37%.

Titlurile SIF Oltenia si SIF Transilvania erau si cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3 milioane lei si, respectiv, de 1,5 milioane lei. Actiunile SIF Oltenia au ajuns la 1,09 lei, iar titlurile SIF Transilvania au urcat la 0,501 lei.

Evolutia actiunilor SIF-urilor a amplificat cresterea indicelui BET-FI la 4,34%. Indicele include si titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat in primele minute.

Citeste si:

Tranzactiile cu actiunile SIF, in valoare cumulata de 6,2 milioane lei, au reprezentat 79% din lichiditatea pietei, de 7,9 milioane lei.

La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile altor companii listate la BVB, revenirea fiind sustinuta de evolutia pietelor externe.

Astfel, la ora 10:11, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% peste inchiderea de miercuri.

Actiunile SIF-urilor au contribuit vizibil si la ascensiunea indicelui extins al Bursei, BET-XT, care a urcat cu 1,99%. Indicele analizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si titlurile FP.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 7,9 milioane lei (1,8 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de la debutul sesiunii precedente, de doar 595.000 de lei (139.000 de euro).

Marile piete europene au deschis ziua in crestere cu pana la 1,3%, investitorii reactionand pozitiv la declaratiile unor lideri europeni, care au aratat ca sunt pregatiti sa ia masuri urgente pentru a pune capat crizei datoriilor de stat. Optimismul investitorilor a ridicat, cu pana la 1,6%, si bursele din SUA.