“Pentru a-si indeplini obiectivele fundamentale asa cum sunt ele specificate in Statutul sau, consideram ca este necesara verificarea de catre C.N.V.M. a tranzactiilor efectuate in zilele premergatoare si de dupa anuntarea acordului de principiu cu privire la vanzarea pachetelor detinute la B.C.R. deoarece exista suspiciuni privind efectuarea unor tranzactii de catre persoane care au avut acces la informatii privilegiate”, se arata in comunicatul remis de AIPC.

Invocand prevederile art. 245 din Legea 297/2004 conform carora „se interzice oricarei persoane care detine informatii privilegiate sa utilizeze respectivele informatii pentru dobandirea sau instrainarea […] pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii de refera”, investitorii cred ca verificarea tranzactiilor din perioadele mentionate mai sus ar readuce increderea cu privire la capacitatea C.N.V.M. de a asigura functionarea corecta a pietei reglementate.

“De asemenea, credem ca este nevoie de o reglementare mai stricta a tranzactiilor realizate de persoanele care au acces la informatii privilegiate, pentru a impiedica existenta unor situatii in care anumite persoane realizeaza profituri in urma tranzactiilor bazate pe informatii la care publicul investitor inca nu are acces”, se mai arata in comunicat.

Citeste si:

Patru dintre SIF-uri au ajuns, saptamana trecuta, la o intelegere cu Erste, care prevede vanzarea actiunilor BCR detinute de societati pentru 105 milioane de milioane de euro cash si actiuni ale bancii austriece in valoare de 330 milioane de euro. Prin acest acord, cele patru SIF-uri renunta la dreptul de a solicita listarea BCR si de a incasa dividende speciale.

Reprezentantii societatilor de investitii financiare (SIF) se arata multumiti de oferta in valoare de 435 milioane de euro facuta de Erste, sefii SIF Moldova fiind singurii care se declara nemultumiti. Avocatii actionarilor evita sa dea verdicte, dar mentioneaza ca „se putea mai bine”, in vreme ce analistii par sa fie cei mai optimisti. [Deal-ul dintre Erste si SIF-uri: Este sau nu cea mai buna solutie?]

Citeste si Dezbina si cucereste in varianta Erste? "Noi n-am vrut niciodata asta pentru SIF-uri"