Britanicii de la Carlson Ventures, actionar al Oltchim (OLT) ce detine 14% din companie, spun ca isi vor retrage investitia daca statul continua sa ignore datoriile si situatia financiara din ce in ce mai proasta a combinatului din Ramnicu Valcea.
“Situatia financiara si nevoia de restructurare ale Oltchim nu sunt abordate indeajuns de catre Ministerul Economiei, iar societatea pluteste in deriva fara un plan de afaceri realist, fara un buget realist si fara vreo strategie de remediere a situatiei deja dramatice”, se mentioneaza intr-un comunicat al Carlson.

Fondul de investitii din Marea Britanie este specializat in preluarea companiilor cu probleme financiare. De asemenea, Carlson Ventures considera ca actiunile intreprinse de statul roman in ultimele luni indica faptul ca procesul de privatizare a Oltchim va fi intarziat considerabil sau chiar anulat.

1. Va iesi Carlson din actionariatul Oltchim daca statul amana in continuare listarea?

2. Cine are dreptate in disputa de la Oltchim?

3. Are nevoie Oltchim de un management privat?




„Ministerul Economiei isi concentreaza eforturile pe implementarea unei posibile conversii a datoriilor in actiuni la Oltchim SA si pe achizitionarea unei rafinarii nefunctionale de la OMV-Petrom pentru a o integra cu Oltchim – pasi care nu au sens din punct de vedere financiar pentru Oltchim, care sunt impotriva intereselor combinatului si care vor intarzia si mai mult, sau chiar impiedica, privatizarea programata a Oltchim”, spun britanicii.

Oficialii Carlson Ventures spun ca vor lua in considerare retragerea investitiei si vanzarea pachetului de actiuni pe care il detine la Oltchim in cazul in care statul „nu isi schimba atitudinea” si nu permite implementarea de urgenta a restructurarii.

Carlson si-a marit participatia de la combinatul chimic in prima parte a anului 2011, dupa ce a cumparat un pachet de 6,5% de la SIF Oltenia. Daca Carlson decide sa descarce direct in piata actiunile detinute in prezent la Oltchim, cotatia combinatului ar putea sa se prabuseasca. Este insa greu de crezut ca fondul de investitii britanic va accepta sa isi vanda actiunile in pierdere.

Titlurile OLT au crescut cu 456% de la inceputul anului, cea mai buna evolutia inregistrata in 2011 pe BVB. In primele 30 de minute ale sedintei de marti, pe bursa nu se facuse nicio tranzactie cu actiunile combinatului. In ziua precedenta, titlurile OLT au inchis la pretul de 1,13 lei/unitate, in crestere cu 0,44%.

Sursa imagine:
sxc.hu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri