“Banca se va confrunta si in viitor cu o pondere importanta a creditelor restante si indoielnice in total credite si total active, rata in crestere a creditelor neperformante si cost ridicat al riscului de credit, riscul de credit fiind cel mai important risc pe care trebuie sa-l gestioneze. Dupa atingerea varfului nivelului creditelor neperformante, probabil in cursul acestui an, se preconizeaza inceputul unei diminuari a presiunii asupra calitatii activelor bancare”, spune Magda Sirghe, autoarea raportului de analiza.

Actiunile TLV se tranzactionau in timpul sedintei de marti la un pret de 0,98 lei/unitate, in crestre cu 0,6% fata de referinta zilei precedente.

Analistii firmei de brokeraj considera ca in pofida noilor tensiuni de pe pietele financiare internationale si a gradului ridicat de incertitudine de pe piata interna, Banca Transilvania poate fi apreciata ca solida din punctul de vedere al nivelului capitalizarii, solvabilitatii si lichiditatii, care erau conforme cu cerintele prudentiale la sfarsitul S1 2011.

Extinderea retelei teritoriale este vazuta pozitiv de analistii Tradeville, care subliniaza cresterea numaruluid e clienti activi.

Citeste si:

„In timp ce alte banci au facut demersuri de redimensionare in jos a retelelor teritoriale, extinse intr-un ritm alert in anii premergatori crizei, Banca Transilvania a adaugat 22 de noi locatii comparativ cu S1 2010 si 445 de angajati, ajungand la 542 locatii, respectiv 6,825 de angajati.(...) Un aspect pozitiv il constituie faptul ca aceasta extindere s-a realizat concomitent cu majorarea bazei de clienti activi la 1.46 mil, fata 1.41 mil, cati erau la sfarsitul S1 2010”, se mentioneaza in raportul de analiza.

Banca Transilvania este cea mai mare banca independenta, cu capital privat preponderent autohton, care isi desfasoara activitatea pe piata locala. Cu active de 22,6 miliarde lei si o cota de piata cifrata la 6,7%, TLV ocupa locul al treilea in topul semestrial pe 2011 al bancilor romanesti, in functie de active. Pozitia a treia va fi cedata grupului bancar rezultat din fuziunea dintre bancile grecesti EFG Eurobank si Alpha Bank, atunci cand aceasta se va finaliza.

Sursa imagine: Compania