Prudenta investitorilor a fost vizibila si pe pietele externe, acestia asteptand incheierea sedintei de politica monetara a Federal Reserve, desfasurata marti si miercuri, pentru eventuale masuri noi de stimulare a cresterii economice, scrie Mediafax.

In acest context, bursele vest-europene au scazut cu pana la 1% in primele minute, iar corectiile au avut un efect marginal si pe piata de la Bucuresti, unde majoritatea actiunilor au fost tranzactionate la preturi cu putin sub ultimele cotatii de marti. Bursa de la Bucuresti a revenit pe crestere usoara chiar in ultima ora a sedintei.

Totusi, reticenta si apetitul foarte scazut la risc al investitorilor s-a reflectat si in volumele foarte reduse de actiuni tranzactionate. Doar actiunile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat un rulaj de peste 1 milion de lei, iar inca 10 titluri au avut transferuri de peste 100.000 de lei. Pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de actiuni.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 11,9 milioane lei (2,7 milioane euro), a fost cu mult sub valoarea cumulata a transferurilor de marti, de 138,2 milioane lei (32,2 milioane euro). Totusi, rulajul din sesiunea precedenta a fost asigurat in proportie de 90% de doua deal-uri cu 2% din titlurile Fondului Proprietatea, de 123,8 milioane lei.

"Nivelul scazut al lichiditatii din piata este dificil de explicat mai ales daca ne gandim ca in aceasta seara (miercuri seara - nr.r.) se asteapta adoptarea unor masuri noi in SUA. Comitetul de Politica Monetara al Fed ar putea decide inlocuirea notelor de trezorerie din portofoliul de 1.650 de miliarde de dolari cu titluri de stat pe termen lung in incercarea de a micsora ratele la creditele imobiliare, creditele de consum si cele auto. Totusi, in ultimele sale aparitii publice Ben Bernanke (presedintele Fed - n.r.) a lasat sa se inteleaga ca Fed va lua masurile necesare pentru a stimula economia, motiv pentru care stirea este intr-o oarecare masura inclusa in preturile actuale", a declarat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Apatia investitorilor de la BVB in cazul tranzactionarii actiunilor SIF-urilor a fost determinata, pe de o parte, de AGA programate pentru aceasta saptamana la trei dintre societatile de investitii financiare pentru a se decide soarta pachetelor de titluri detinute la BCR. Prima AGA a fost programata pentru miercuri la SIF Muntenia (SIF4), insa sedinta a fost reprogramata pentru joi, din lipsa de cvorum.

La finalul sesiunii, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere nesemnificativa, cu 0,08%, iar primele zece actiuni in functie de lichiditate plasau indicele BET cu 0,67% peste inchiderea de marti.

Citeste si:

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,13%.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat in crestere cu 0,43%.

"Daca indicii BET si BET-FI vor inchide anul pe zero este greu de spus, depinde de evolutia burselor externe. Asistam, momentan, la derularea scenariului in care analistii revizuiesc in scadere estimarile privind cresterea economica si in statele din UE care incearca sa implementeze reforme pentru a supravietui. Reformele presupun, insa, adoptarea unor masuri care ingreuneaza, pe termen mediu, cresterea economica si a caror implementare cu succes este incerta. Piata de capital traduce in limbaj grafic conditia actuala a economiei globale", a mai spus Darabut.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca topul rulajelor, cu operatiuni de 8,1 milioane lei, suma din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri cu 0,07% din actiuni.

Tranzactiile negociate au fost realizate la 0,449 lei, pret similar celui de marti, iar pe piata principala cotatia a crescut cu 0,45%, la 0,451 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu 0,1% - 2,5%, iar bursele din Rusia, Ungaria si Bulgaria inregistrau corectii cuprinse intre 0,8% si 1,6%.