Fondul Proprietatea (FP) a cerut Camerei Deputatilor sa aprobe urgentarea admiterii la tranzactionare pe BVB a companiilor din portofoliul fondului la care statul roman este actionar majoritar, astfel incat termenul limita sa fie 31 decembrie 2012. Pe 12 septembrie, si Bursa de Valori Bucuresti a trimis o scrisoare presedintelui camerei, Roberta Anastase, cerand acelasi lucru.
pe 12 septembrie, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, a trimis o scrisoare catre Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputarilor, solicitand urgentarea procesului de listare a companiilor de stat, asa cum a solicitat si presedintele Traian Basescu.

"Derularea de oferte publice initiale sau secundare de vanzare pentru pachete minoritare de actiuni emise de societatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale nu va afecta pozitia de control a statului roman asupra respectivelor companii. Dimpotriva, listarea pe piata bursiera va adauga controlului public exercitat de catre ministere sau alte autoritati guvernamentale asupra managementului societatilor si companiilor nationale si controlul si exigentele investitorilor de portofoliu. O astfel de abordare va aduce cu siguranta modificari calitative in administrarea companiilor de stat, modificari care devin extrem de importante in contextul in care exista intentia Guvernului Romaniei de a privatiza managementul societatilor si companiilor nationale", se arata in scrisoarea trimisa de BVB.

Fondul Proprietatea a precizat, in scrisoarea transmisa deputatilor, ca este de acord cu cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la legea referitoare la reforma in domeniile proprietatii si justitiei, scrie Mediafax.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat in luna mai legea care prevede ca termenul admiterii la tranzactionare pe bursa a companiilor din portofoliul fondului sa fie pana la 31 decembrie 2014, iar presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii astfel incat termenul limita sa fie 31 decembrie 2012.

Cererea de reexaminare a fost respinsa de Senat si urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Cresterea eficientei si transparentei actului de administrare a societatilor si companiilor nationale, impus si de rigorile statutului de emitent listat la Bursa de Valori Bucuresti, se va reflecta nu numai la nivelul performantelor lor financiare, dar va avea cu siguranta si efecte macroeconomice, se arata in scrisoarea trimisa de directorul BVB.

"Poate cel mai bun exemplu in acest sens ne este oferit de Polonia, tara care a urmarit in mod programatic dezvoltarea pietei de capital prin listarea pe piata bursiera a actiunilor detinute de stat la marile companii poloneze si care si din acest motiv a reusit sa depaseasca mult mai usor efectele negative ale crizei financiare si economice globale. Din nefericire, Romania nu s-a aflat intr-o astfel de postura si poate de aceea autoritatile guvernamentale au fost obligate sa adopte masuri de austeritate atat de dure, dar necesare. Schimbarea atitudinii fata de piata de capital si fata de listarea pe piata bursiera a actiunilor emise de societatile si companiile nationale nu este insa deloc tardiva, pentru ca astfel avem convingerea ca se creeaza premisele unei mai robuste reveniri pe crestere a economiei romanesti", conform documentului.

De asemenea, si Fondul Proprietatea a precizat in scrisoare ca admiterea la tranzactionare in cel mai scurt timp a companiilor in care statul roman si Fondul sunt actionari va contribui la cresterea pretului actiunilor fondului oferind statului roman resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despagubire pentru cat mai multi fosti proprietari deposedati in perioada comunista.

Scrisoarea prezinta beneficiile de tranzactionare a companiilor, aratand ca statul roman poate obtine sume importante la bugetul de stat din vanzarea prin intermediul bursei de valori a unor participatii minoritare in companiile de stat, ca privatizarea participatiilor statului prin intermediul bursei asigura gradul de transparenta necesar.

In urma admiterii la tranzactionare a societatilor cu capital de stat se creeaza premisele pentru ca directori si membrii CA ale acestor societati sa fie trasi la raspundere in situatia in care creeaza prejudicii acestor companii prin acte de coruptie, mai scrie Fondul.

Scrisoarea Fondului Proprietatea a fost discutata, miercuri, in Biroul Permanent al Camerei, care a decis trimiterea ei la Comisia juridica, a precizat secretarul Camerei Dumitru Pardau.

Potrivit legii prin care a fost infiintat Fondul Proprietatea, statul se obliga sa transfere catre Fond actiuni la companii precum OMV Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Distrigaz Sud (12%), Distrigaz Nord (12%), Hidroelectrica (20%), Nuclearelectrica (20%), CEC (9,9%), Loteria Romana (20%), Romtelecom (20%), Posta Romana (25%), Complexul Energetic Turceni (15%), Complexul Energetic Craiova (15%), Complexul Energetic Rovinari (15%), precum si titluri la Compania Nationala "Aeroportul International Henri Coanda" (20%) si Alro (18,17%).

De la adoptarea legii au urmat unele modificari in portofoliul Fondului, unele pachete fie nu au fost transferate, iar in cazul altor companii participatia FP s-a diminuat sau a crescut, in functie de unele tranzactii realizate.

Astfel, la finele primului semestru, FP avea 20,1% din actiunile OMV Petrom, 13,49% din Transelectrica, 14,89% din titlurile Transgaz, la Nuclearelectrica detinea 9,72%, la Complexul Energetic Turceni avea 24,78%, la Craiova - 24,35%, iar la Rovinari - 23,6%.

Pachete precum cele de la CEC, Loterie si Romtelecom nu au mai fost transferate, ci au fost aduse unele modificari in ceea ce priveste sumele pe care FP le va primi. Astfel, Fondul trebuie sa incaseze de la stat suma rezultata din tranzactionarea prin bursele din Romania sau strainatate a primelor 3% din actiunile Romtelecom, 20% din sumele rezultate din privatizarea Romtelecom si 9,9% din sumele rezultate din privatizarea CEC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri