Bursa de la Bucuresti a coborat cu 2,93%, sub presiunea scaderilor de pe pietele vest-europene, iar pe segmentul SIF-urilor corectiile au fost mai vizibile, de 5,4% - 5,9%, insa volumele de actiuni tranzactionate au continuat sa fie reduse.
Bursele internationale au scazut vizibil, cu 2% - 5%, dupa ce Federal Reserve a avertizat ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative. Scaderile pietelor vest-europene au fost accentuate si de publicarea unor date despre activitatea fabricilor din China, care au aratat incetinirea motorului de crestere economica mondiala, potrivit Mediafax.

Linia pietelor externe a fost urmata joi si de bursa de la Bucuresti, care a coborat cu aproape 2% inca de la deschidere. Scaderile au fost mai vizibile pe segmentul SIF-urilor, unde actiunile celor trei SIF-uri care au fost tranzactionate joi au inregistrat corectii cuprinse intre 5,37% si 5,88%.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la transfer pentru intrunirea AGA, in care actionarii trebuiau sa discute ce vor face cu actiunile detinute de societatile de investitii la BCR.

Presedintele SAI Muntenia, Petre Szel, a declarat ca actionarii SIF Muntenia (SIF4) au "dat mana libera" Consiliului de Administratie pentru a decide ce va face cu actiunile detinute la BCR, varianta listarii avand sanse de numai 1%. Actiunile SIF Muntenia vor reveni vineri la tranzactionare.

In cazul SIF Oltenia, AGA a fost amanata pentru vineri, intrucat joi, la prima convocare, nu a fost cvorumul necesar pentru derularea sedintei.

La finalul sesiunii bursiere, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,06%.

"Interesul pentru bursa se mentine scazut, iar de aici rezulta volumele mici care se tranzactioneaza. Pe termen scurt se asteapta o rezolvare a problemelor externe, pentru a putea asista la o revenire a investitorilor la tranzactionare. Piata este in asteptare, iar putinii investitori sunt foarte atenti la ce se intampla afara si tranzactioneaza in functie de aceste stiri", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Ultimele tranzactii cu cele mai lichide zece actiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in scadere in medie cu 3,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 3,84% sub inchiderea de miercuri.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 3,26%.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 20,1 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 69% peste rulajul sedintei precedente, de 11,9 milioane lei (2,7 milioane euro).

"Pe termen scurt este posibil ca piata sa mai scada, pana la clarificarea cat de cat a problemei datoriilor, dar pe termen lung ma astept la o revenire a actiunilor, bazandu-ne mai mult pe rezultatele destul de bune ale companiilor", a mai spus brokerul.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate, cu operatiuni de 9,1 milioane lei, si au asigurat 45% din lichiditatea pietei actiunilor. Cel mai recent transfer a fost efectuat la 0,4399 lei, pret in scadere cu 2,46%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene coborau cu pana la 4,8%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau scaderi cuprinse intre 0,8% si 7,8%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri