Polonia este pe cale sa devina a doua tara din zona Europei Centrale si de Est care intra in randul pietelor dezvoltate, dupa Austria. FTSE ia in considerarea avansarea Bursei din Varsovia de la categoria pietelor emergente avansate (advanced emerging), la categoria pietelor dezvoltate.

“Studiul are o importanta mai ridicata in acest an avand in vedere discutiile despre un posibil faliment in zona euro. Daca un asemenea eveniment ar avea loc, FTSE va reevalua tara afectata pentru a determina daca este nevoie de o schimbare a clasificarii”, mentioneaza oficialii FTSE.

Romania, prin BVB, se incadreaza in categoria pietelor de frontiera, alaturi de alte 25 de state precum Slovenia, Bulgaria sau Botswana si Qatar. Categoria imediat superioara pietelor de frontiera este cea a pietelor emergente secundare, urmata de pietele emergente avansate si pietele dezvoltate.

Potrivit FTSE, BVB este cea mai mare piata de frontiera in functie de capitalizarea companiilor listate (31,6 miliarde dolari). Neluand insa in considerare Erste Bank (cu o capitalizare de circa 8,6 miliarde dolari), BVB cade pe locul al doilea, dupa bursa din Croatia (capitalizare de 25,2 miliarde dolari).

Citeste si:

Raportul indica faptul ca BVB indeplineste mai multe criterii, printre care cele de reglementare, de transparenta, de respectare a drepturilor actionarilor minoritari si cele privind un bun mecanism de tranzactionare.

La capitolul minusuri, piata romaneasca nu ofera o lichiditate “care sa poata sustine investitii globale”, nu permite imprumutul de actiuni, si nu ofera mai facilitatile tehnice necesare investitorilor straini, precum conturile globale.

Expertii de la FTSE au anumite obiectii si cu privire la cat de usor este pentru un investitor strain sa se inregistreze in sistem, precum si in privinta costurilor de tranzactionare care trebuie sa se situeze la un nivel “rezonabil si competitiv”.

FTSE studiaza posibilitatea retrogradarii Bursei de la Atena in categoria pietelor emergente avansate. Kazakhstan si Ucraina ar putea sa fie incluse anul viitor in categoria pietelor de frontiera, in vreme ce bursa din Taiwan ar putea sa fie promovata in categoria pietelor dezvoltate.