Bursa de la Bucuresti a scazut luni, cu 0,82%, pentru a treia sedinta consecutiv, desi bursele vest-europene au crescut, iar actiunile Erste (EBS) au urcat cu 15,21%, urmand linia puternic ascendenta de pe piata de la Viena.
In ultimele trei sesiuni, piata locala a coborat cumulat cu 5,3%, potrivit Mediafax.

Bursa a deschis ziua de luni in scadere cu 0,67%, prefigurand a treia sedinta consecutiva cu o evolutie negativa, in conditiile in care bursele vest-europene au inregistrat corectii in primele minute. Pietele mature din Europa au trecut, totusi, rapid pe crestere, sustinute de actiunile bancilor, insa, amplitudinea variatiilor de la BVB a fost mai redusa, la fel ca in ultimele sedinte.

Un efect vizibil a fost in cazul actiunilor Erste, intrucat market makerii de la BVB trebuie sa tina pretul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena. Pe piata din Austria, cotatia a urcat cu 11,04%, la 19,06 euro, astfel ca pretul de la BVB a avansat cu 15,21%, la 81,8 lei (19 euro). La ora 14:45, BVB a extins limita de variatie la 25%, dupa ce cotatiile urcasera cu peste 15%. Pretul maxim atins la BVB a fost cu 17,6% peste ultima cotatie de vineri.

Spre deosebire de actiunile Erste, majoritatea titlurilor de la BVB au consemnat variatii usoare, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

"Piata locala continua sa evolueze in functie de directia dictata de bursele externe, insa numarul redus de investitori care sa se implice direct in piata impiedica miscarile sa fie cel putin egale in amplitudine cu cele din extern. Volumele reduse indica si faptul ca investitorii din Romania inca astepta o perioada mai stabila. Acesta stabilitate poate aparea doar cand este conturata o strategie clara", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

El a amintit ca saptamana trecuta piata a coborat din nou aproape de nivelurile minime atinse in luna august.

"Acest nivel a rezistat la aceasta tentativa de spargere si practic acum asistam la o revenire tehnica, la care se adauga anuntul Bancii Centrale Europene care a asigurat sustinerea lichiditatii in piata in urmatoarea perioada. Anuntul BCE este cel care acum conduce piata pana la aparitia unei noi stiri care sa dicteze un nou trend pe termen scurt", a afirmat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,23%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG nesemnificativ sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-FI a scazut cu 1,25%, fiind influentat in special de corectia titlurilor SIF Oltenia, de 6,23%.

Scaderea titlurilor SIF Oltenia este mai vizibila decat cea inregistrata de indicele general al pietei, in sedintele de joi si vineri, de 4,5%, zile in care aceste actiuni au fost suspendate de la tranzactionare. Actiunile SIF Oltenia au fost suspendate joi si vineri de la tranzactionare pentru intrunirea AGA in care au fost respinse propunerile de solicitare a listarii BCR si a fost imputernicita conducerea efectiva a societatii pentru negocierea cu Erste in vederea lichidiarii pachetului detinut la BCR.

La finalul sesiunii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de actiuni, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), era in scadere cu 0,73%.

Doar trei actiuni au consemnat rulaje mai mari de 1 milion de lei si alte 10 de peste 100.000 de lei. Pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale" sunt listate 78 de companii.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 24 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare cu 39% mai redusa decat rulajul de vineri, de 39,3 milioane lei (9,1 milioane euro).

"In saptamanile urmatoare este posibil sa vedem o tentativa de consolidare pietei, liderii mondiali par din ce in ce mai hotarati sa actioneze concertat pentru solutionarea problemelor datoriilor suverane. Exista o probabilitate ca sfarsitul anului sa ne gaseasca la nivelele medii inregistrate in luna august a acestui an. Este nevoie de o decizie care sa aiba impactul programelor americare de stimulare a economiei pentru a reveni la nivelele de la inceputul anului", a mai spus Niculae.

Actiunile FP si SIF Oltenia s-au clasat pe primele pozitii in topul lichiditatii, cu operatiuni de 14,3 milioane lei si respectiv, de 2,6 milioane lei. Mai mult de jumatate din rulajul titlurilor FP a reprezentat valoarea a trei deal-uri, de 7,7 milioane lei. Titlurile Fondului au scazut cu 0,58%, la 0,43 lei, iar actiunile SIF Oltenia au coborat cu 6,23%, la 0,933 lei.

Titlurile Erste au consemnat al treilea rulaj din piata, de 1,7 milioane lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene avansau cu pana la 2,3%, sustinute de actiunile din sectorul bancar. Linia era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult %. Bursa din Cehia a consemnat cea mai vizibila ascensiune, de 4,9%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri