Lucrurile nu se opresc aici si, mai mult, continua la o cadenta mai mare pe un drum cu o singura destinatie: dezvoltarea pietei de capital romanesti.

In toamna anului trecut, decizia lui Valentin Ionescu de a se intoarce in Romania, dupa ce isi consolidase cariera in domeniul financiar pe pietele din regiune, a starnit curiozitatea. Misiunea sa era de a resuscita piata, asumandu-si acest task ca pe un proiect important si provocator.

“Nu va fi usor, bursa trece prin moment dificile. Dar este un proiect special si am decis sa imi folosesc cunostintele acumulate in acesti 15 ani pentru a imi aduce contributia. Puteam sa raman sa muncesc in continuare la Viena sau Praga, dar vad un potential foarte mare si vreau sa consolidez BVB. Cu sprijinul de care beneficiez, cu strategia la care imi voi aduce un plus valoare si cu o colaborare intensa cu toti participantii si institutiile, vom reusi sa iesim din acest moment”, declara Valentin Ionescu, intr-un interviu din septembrie 2010.

La momentul bilantului, Ionescu spune ca primul an a trecut foarte repede si, in ciuda conditiilor adverse din piata, Bursa inregistreaza rezultate bune.

Citeste si:


La finalul celui mai greu an al pietei financiare, perspectivele pareau foarte bune pentru bursa locala: listari de companii de stat, imbunatatirea arhitecturii, oferte de vanzare si multe proiecte.

Unele s-au realizat, altele inca mai asteapta si multe se muta spre 2012. Realizarile primului an de mandat includ listarea Fondului Proprietatea si tranzactionarea fara probleme prin conturi globale, mutarea unor emitenti de pe Rasdaq pe piata reglementara, dezvoltarea ATS-ului si a pietei derivatelor.

„Cea mai mare reusita din ultimul an este functionarea cu conturi globale pe anumiti emitenti si aducerea de market makeri, in special pe piata derivatelor. Cel mai mare esec pentru piata a fost, in mod clar, nereusita ofertei Petrom, dar nu a depins de noi. Ce a tinut de bursa s-a realizat”, a explicat Ionescu.


Dintre toti partenerii Bursei, statul s-a dovedit a fi cel mai neproductiv, in ciuda eforturilor de a explica efectele finantarii prin bursa si a lobby-ului facut. Pentru viitor, cele mai importante proiecte se leaga tot de listarile de stat, dar si de implementarea conturilor globale si separarea sistemului de tranzactionare de cel de decontare. Afla mai multe despre proiectele BVB in a doua parte a interviului video.

„Vreau sa multumesc nucleului de angajati entuziasti si proactivi din Bursa de Valori, care ne-a ajutat pe mine si pe Consiliu sa implementam lucruri noi. Imi mentin entuziasmul si optimismul si mi-as dori ca toate institutiile implicate sa fie cel putin ca noi”, a conchis CEO-ul Bursei.