Franklin Templeton nu a avut castig de cauza la Adunarea Extraordinara a Actionarilor Hidroelectrica, ce a fost convocata martea trecuta, la solicitarea Fondului Proprietatea. Actionarul majoritar, statul roman, a votat impotriva listarii actiunilor companiei, se arata intr-un raport FP.
Fondul Proprietatea, ca actionar minoritar al Hidroelectrica, a cerut convocarea AGA cu trei puncte pe ordinea de zi: admiterea la tranzactionare pe piata relgmentata a BVB a actiunilor Hidroelectrica, desemnarea unei societati de servicii de investitii financiare pentru intermedierea listarii si modificarea actului constitutiv in acelasi scop.

Statul roman a votat impotriva listarii, motivand ca ordonanta guvernului nr 56/2010, privind infiintarea Electra si Hidroenergetica este inca in vigoare. In plus, Hidroelectrica este implicata in litigii privind infiintarea celor doi giganti, demarate de Fondul Proprietatea si sindicate, care se afla inca pe rol. Un alt motiv a fost acela ca Hidroelectrica detine o pozitie strategica in economie, prin urmare, va trebui aprobata o strategie de privatizare de catre Guvern.

„Avand in vedere prevederile Scrisorii de Intentie a Fondului Monetar International (“FMI”), reprezentantii Statului Roman au solicitat Consiliului de Administratie elaborarea unei evaluari si intocmirea unui studiu de oportunitate in privinta listarii Hidroelectrica, pe care sa le prezinte actionarilor societatii. Listarea Hidroelectrica va fi introdusa pe agenda urmatoarei adunari generale extraordinare a actionarilor, imediat ce Guvernul Romaniei va aproba strategia de privatizare”, se arata in comunicatul publicat de Fondul Proprietatea pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Din motivele de mai sus, statul a votat impotriva desemnarii unui intermediar al listarii.

In privinta propunerii de modificare a actului constitutiv, votul “impotriva” a fost motivate de faotul ca schimbarile propune de FP vizau probleme legate de admiterea la tranzactionare a Hidroelectrica si probeleme de guvernanta corporative a companiei. In plus, consiliul de administratie al Hidroelectrica a aprobat, pe 8 septembrie, o decizie de angajare a unei societati de avocatura ce va intocmi o opinie legala cu privire la modificarile propuse, dar care nu a fost adusa inca la cunostinta OPSPI.

“Statul Roman a decis ca propunerile sa fie analizate in cadrul unei AGA viitoare, dupa primirea aprobarii preliminare din partea Consiliului de Administratie, desi o astfel de aprobare nu este ceruta de lege si nu respecta principiile de guvernanta corporativa. La baza acestei aprobari preliminare a Consiliului de Administratie va sta opinia legala ce urmeaza a fi intocmita de catre societatea de avocatura angajata”, se mai arata in comunicat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri