Oficialii institutiilor financiare internationale revin joi la Atena pentru a incheia evaluarea implementarii acordului de finantare externa, pentru a debloca cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul international, si a evita un faliment de stat in zona euro, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Inspectorii din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI) au plecat din Grecia pe 2 septembrie, suspendand discutiile pentru cea de-a sasea transa, dupa ce guvernul a ratat tintele fiscale din acord si nu a reusit sa convinga creditorii internationali ca masurile de austeritate si reformele adoptate califica statul pentru continuarea programului de finantare externa.

In pofida tensiunilor, analistii anticipeaza ca discutiile se vor incheia cu plata trantei de 8 miliarde euro, bani de care statul are nevoie disperata pentru a evita intrarea in faliment luna viitoare.

"Cred ca ministrii Finantelor din zona euro vor debloca, in final, urmatoarea transa din ajutoarele financiare catre Grecia. Nu vor indrazni sa inchida robinetul Greciei acum, este o decizie politica", comenteaza economistul Commerzbank Joerg Kraemer.

Plecarea misiunii UE/FMI la inceputul acestei luni a dat nastere la speculatii despre intrarea Greciei in faliment, liderii de la Atena, Bruxelles si Washington temandu-se ca un astfel de incident ar putea pune in pericol sistemul financiar global.

Guvernul elen a decis in final sa reduca salariile din sectorul public cu 20%, sa dea startul unor concedieri masive in randul bugetarilor si sa creasca puternic taxele pe proprietate, inchizand in acelasi timp "buclele" din lege care avantajau evazionistii.

Inainte sa revina la Atena, misiunea UE/FMI a cerut asigurari scrise din partea autoritatilor elene ca noile angajamente fiscale si de reforma vor fi indeplinite, subliniind lipsa de incredere in liderii greci dupa derapajele fiscale repetate si intarzierea reformelor si privatizarilor.

Premierul George Papandreou si ministrul Finantelor Evangelos Venizelos au oferit asigurari in scrisori transmise oficialilor internationali, al caror continut nu a fost facut public, insa a conditionat revenirea inspectorilor la Atena.

Guvernul elen a intrat joi dimineata in sedinta, pentru a discuta o noua scara de salarizare pentru functionarii publici si pentru a stabili cum va fi aplicata o masura prin care 30.000 de angajati din sectorul public vor lucra pe 60% din salariu timp de 12 luni. In aceasta perioada, cei 30.000 de salariati vizati trebuie sa-si gaseasca un alt loc de munca la stat, sau vor fi concediati.

Programul misiunii UE/FMI in Grecia nu este cunoscut, insa discutiile se vor concentra cu siguranta pe strategia de reducere accelerata a deficitului bugetar.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri