Sondarea interesului investitorilor urma sa inceapa vineri, statul vizand vanzarea a 30% din actiunile Loterias pentru circa 9 miliarde euro.

Tranzactia s-ar fi confruntat insa cu turbulentele de pe pietele financiare, dominate in ultima perioada de temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro si posibilitatea intrarii economiei globale intr-o noua runda de recesiune.

Pe plan intern, opozitia s-a opus vehement listarii companiei de stat, in furnte cu Partidul Popular, o formatiune de centru-dreapta care, potrivit sondajelor, urmeaza sa castige alegerile generale din noiembrie.

Loterias este considerata cel mai valoros activ al statului spaniol. Compania are cel mai mare fond de premii dintre toate loteriile din lume, platind anul trecut un total de 2,3 miliarde euro.

Citeste si:

Listarea loteriei de stat ar fi fost cea mai mare oferta publica initiala din istoria Spaniei si una dintre cele mai mari din Europa.

Oferta publica initiala este una dintre masurile si reformele adoptate de Spania pentru a demonstra pietelor ca statul este stabil financiar si pentru a evita intrarea in criza datoriilor de stat.

Ministerul Economiei a anuntat ca vanzarea a fost anulata deoarece nu ar fi atras pretul dorit de guvern, din cauza volatilitatii de pe pietele financiare internationale.

Desi veniturile din privatizari nu pot fi utilizate, conform legislatiei UE, pentru acoperirea deficitului bugetar, fondurile suplimentare ar fi permis guvernului spaniol sa reduca din suma imprumutata in acest an. Guvernul a planificat sa emita in acest an obligatiuni de 190 miliarde euro.

Sursa imagine:
sxc.hu