Bursa de la Bucuresti a coborat cu 1,33% si a atins astfel cel mai redus nivel din ultimii doi ani, intr-o piata in care investitorii au continuat sa reactioneze negativ sub presiunea scaderilor de pe bursele internationale, informeaza Mediafax.
Un nivel mai redus al indicelui general BET-C a fost inregistrat la 5 octombrie 2009.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, piata este cu 17,6% mai jos.

Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua de marti la preturi sub cotatiile de luni. Ca si in precedenta sedinta corelarea cu pietele externe a fost mai vizibila in cazul actiunilor celor cinci SIF-uri, care la putin timp dupa ora 11:00 inregistrau scaderi cuprinse intre 5% si 8%.

Dupa cateva minute declinul titlurilor SIF-urilor s-a limitat la aproximativ 5%, insa in ultimele doua ore scaderile s-a accentuat din nou la aproximativ 7%. Astfel, la finalul zilei, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF si a titlurilor Fondului Proprietatea, era in scadere cu 5,36%, si se plasa la cel mai redus nivel din 14 iulie 2009.

"Frica, panica si vanzarile fortate ca urmare a retragerilor din fonduri au impins actiunile SIF-urilor catre minimele din august si cred ca exista sanse ridicate sa inregistram noi minime daca situatia nu se va calma, in special pe pietele vest europene. Totusi, in perioada imediat urmatoare am putea asista la o decorelare de extern de scurta durata in situatia unor vesti pozitive legate de finalizarea vanzarii pachetelor de actiuni BCR detinute de SIF-uri catre Erste", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 1,15%, si a inchis ziua la nivelul minim din 2 octombrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele consemneaza un recul de 20,4%.

Totodata, titlurile companiilor din sectorul energetic au dus marti indicele BET-NG cu 1,44% sub nivelul de luni. Dupa aceasta scadere, indicele BET-NG si-a accelerat corectia din acest an la 25%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a coborat marti cu 2,51%. Astfel, indicele este cu 21% mai jos.

"Traversam zile care ofera oportunitati de cumparare, insa cred ca cei mai multi investitori inca sunt reticenti. Intr-un fel este normala aceasta precautie, pentru ca astfel de oportunitati de cumparare apar cand pietele sunt marcate de frica, panica, teama si apetit zero la risc", a mai spus Avram.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 23,8 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare de peste doua ori mai mare decat rulajul sedintei precedente, de numai 10,9 milioane lei (2,5 milioane euro).

Titlurile FP au scazut in prima ora cu cel mult cu 1,78%, la 0,4234 lei, si au atins astfel cel mai redus nivel de la listarea la BVB. Ultimele operatiuni de marti cu aceste actiuni erau realizate la 0,4253 lei, pret cu 1,35% sub nivelul de luni. Actiunile Fondului au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 7,1 milioane lei.

FP a anuntat ca a epuizat banii pe care ii avea pentru programul de rascumparare a propriilor actiuni, prin care incerca sa sustina pretul titlurilor pe bursa. Astfel, FP a incheiat programul de rascumparare.

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au fost suspendate de la tranzactionare pana la ora 14:50, banca urmand sa publice un anunt care ar putea influenta pretul titlurilor.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 3,4%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 3,8%. Cea mai vizibila corectie era consemnata de piata din Rusia, care cobora cu 5,5%. Scaderile burselor au continuat sa fie determinate de temerile investitorilor cu privire la intrarea Greciei in incapacitate de plata, eveniment care ar putea declansa o criza bancara in Europa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri