Economia mondiala va inchide acest an in urcare cu 3,8% si iar anul viitor cu 3,5%, spun analistii Goldman. Anterior, acestia previzionau cresteri de 3,9% pe 2011 si de 4,2% in 2012.

Problema datoriilor suverane din tarile europene si temerile privind o recesiune in SUA au dus la o cadere a burselor in ultima perioada, peste 13 trilioane de dolari evaporandu-se din piete din luna mai.

„Accentuarea deteriorarii situatiei din zona euro ne-a facut sa reducem semnificativ estimarea PIB-ului global. Pentru urmatoarele luni ne asteptam la o recesiune slaba in Germania si Franta, si o cadere mai abrupta in tarile de la periferia zonei euro”, spun economistii Goldman, Jan Hatzius si Dominic Wilson.

Goldman a taiat puternic estimarea de crestere economica in zona euro pentru anul 2012, de la 1,3% la 0,1%. Pentru acest an, banca se asteapta la o crestere de 1,6%. Tot pentru finalul anului 2011, Goldman previzioneaza ca un euro va ajunge sa valoreze 1,38 de dolari, fata de pronosticul anterior ce indica o valoare de 1,4 dolari.

Citeste si:

Nici in cazul SUA estimarile nu sunt cu mult mai bune, economia americana urmand sa urce cu 1,7% anul acesta si cu 1,4% anul viitor (spre deosebire de estimarea anterioara de +2% in 2012).

In privinta Asiei (din care este exclusa insa Japonia), analistii Goldman spun ca actiunile din aceasta zona au de infruntat un risc de scadere cu 10 – 15%.

Nu in ultimul rand, in raportul bancii de investitii se mentioneaza ca petrolul va termina acest an la pretul de 112,5 dolari/baril (119,5 dolari/baril estimare anterioara), iar anul viitor acesta va ajunge la 122,5 dolari/baril (138,5 dolari/baril estimare anterioara).

Sursa imagine:
Flickr / click-see