“Ca rezultat al renuntarii la crearea celor doi campioni energetici, Guvernul Romaniei are in vedere ca alternativa restructurarea sectorului energetic si minier prin infiintarea a doua societati mai mici, respectiv Complexul Oltenia si Complexul Hunedoara”, se mentioneaza intr-un comunicat al Templeton.

Electra ar fi rezultat din fuziunea Nuclearelectrica, Complexul Energetic (CE) Turceni, CE Rovinari, CE Craiova, o parte a Hidroelectrica si SNL Oltenia.

Proiectul de infiintare a celor doi campioni energetici, aprobat de Guvern in 2009, a fost blocat in instantele de judecata din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care este actionar minoritar la cele mai multe dintre societatile care ar fi urmat sa fie incluse in acest plan de reorganizare.

“Franklin Templeton recomanda Statului Roman sa organizeze oferte publice initiale in vederea listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti, aceasta fiind modalitatea optima de crestere a eficientei de operare si transparenta a companiilor si a intregului sector energetic”, spun reprezentantii Templeton.