Bursa de la Bucuresti a scazut luni, 10 octombrie, cu 1,16%, dupa o crestere de peste 7% in precedentele trei sedinte, iar actiunile Erste (EBS) au consemnat un recul de 13,29%, influentate negativ de miscarea de pe piata de la Viena, informeaza Mediafax.
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi in scadere usoara, dupa ce piata a urcat vineri cu peste 4%, insa putinii investitori prezenti la tranzactionare au plasat ordine pentru volume reduse.

"Dupa un sfarsit de saptamana verde pentru actiunile romanesti a aparut si nevoia unei corectii. Amplitudinea corectiei de astazi (luni - n.r.) este mai mare decat ne asteptam datorita lipsei volumelor. Noul plan de salvare european anuntat de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy a reusit pentru un moment sa tempereze pietele, totusi raman multe incertitudini in privinta structurii acestuia. Prezentarea peste trei saptamani a planului a adus o neliniste in piata si a ridicat multe semne de intrebare", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,09% sub inchiderea de vineri.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,62% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 1,74%.

Atentia jucatorilor a fost axata cu precadere inca de la deschidere pe actiunile Erste, dupa ce grupul financiar austriac a prezentat luni dimineata o serie de masuri extraordinare, pentru a pozitiona grupul pentru o probabila escaladare a crizei datoriilor de stat din zona euro, interventia guvernului ungar in sistemul bancar si deteriorarea perspectivelor economice ale Romaniei.

In urma publicarii setului de masuri, cotatia actiunilor Erste a coborat sever, cu pana la 17%, pe piata de la Viena, ceea ce a dus in jos si pretul de la BVB. Pe bursa de la Bucuresti, limita de variatie a fost extinsa dupa prima ora la 25%, astfel ca pretul a coborat cu aproape 18%.

"Pana in prezent scaderile au fost conduse de presupunerile investitorilor privind o posibila perioada de scadere, iar cand apar stiri care confirma presupunerile scaderea actiunilor este iminenta. O astfel de scadere cum a fost cea de astazi (luni - n.r.) pe Erste este perfect normala intr-o perioada de maxima incertitudine, nu este de exclus ca in zilele urmatoare sa vedem un rebound (revenire -n.r.) pe actiunea Erste", a afirmat traderul.

Dupa ora 12:00 corectiile titlurilor Erste s-au mai linistit usor pe ambele piete. Astfel, la finalul sedintei de la Bucuresti actiunile Erste erau in scadere cu 13,29% la BVB, fiind cotate la 78 lei (18,11 euro), iar pe bursa de la Viena pretul cobora cu 14,08%, la 17,79 euro.

Pe bursa de la Bucuresti, actiunile Erste au consemnat un rulaj de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), suma din care 3,5 milioane lei (830.000 de euro) au reprezentat valoarea a doua deal-uri. La bursa din Austria, cu titlurile Erste au fost realizate tranzactii de 94,8 milioane euro.

Comitetul Executiv al Erste a decis luni mai multe masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS (credit-default swap, contracte folosite pentru asigurarea creantelor fata de probabilitatea de intrare a debitorului in incapacitate de plata), la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective. Masurile vor avea un impact total de peste 1,5 miliarde euro asupra contului de profit si pierdere al Erste pentru primele noua luni ale acestui an, respectiv un impact istoric cumulat de peste 2 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS.

Profitul net de 700 milioane euro anticipat de Erste pentru primele noua luni ale acestui an se va transforma intr-o pierdere de 920-970 milioane euro. Pe ansamblul exercitiului financiar 2011, Erste estimeaza acum o pierdere neta de 700-800 milioane euro.

Investitorii de la BVB au tranzactionat in total actiuni de 32,6 milioane lei (7,5 milioane euro), suma de peste doua ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 67,8 milioane lei (15,7 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au consemnat din nou cea mai mare lichiditate din piata, de 20,3 milioane lei, suma din care 9,3 milioane lei au reprezentat valoarea a doua deal-uri cu 0,15% din titlurile FP. Pretul acestor actiuni a scazut cu 0,44%, la 0,4497 lei.

Unii investitorii au fost activi si la tranzactionarea derivatelor, realizand transferuri cu produse structurate de 2,3 milioane lei, precum si cu contracte futures (209.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a Bursei a fost de 35,2 milioane lei (8,1 milioane euro), suma de peste doua ori sub rulajul de vineri, de 74,4 milioane lei (17,2 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat in total actiuni de 216.000 de lei, valoare de peste patru ori mai redusa decat rulajul de vineri, de 1 milion de lei.

Titlurile firmei Confectii Vaslui (COVB) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 83.000 de lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,122 lei, pret cu 1,24% peste cotatia precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,1%, insa pietele din Europa Centrala si de Est aveau o evolutie indecisa. Bursele din Bulgaria, Ungaria, Polonia si Rusia erau in crestere cu cel mult 2,4%, in timp ce pietele din Croatia, Slovenia si Cehia inregistrau corectii cuprinse intre 1% si 2,2%.

"Cred ca vom avea parte de o saptamana verde pe baza stirilor incurajatoare privind dorinta liderilor europeni de a rezolva problemele din regiune. Toate aceste previziuni pot fi modificate de orice anunt care poate duce la destabilizarea pietelor. Exista in continuare sanse de revenire la nivelele de la inceputul anului daca vor fi luate masuri care sa estompeze temerile investitorilor", a mai spus Niculae.

Optimismul investitorilor de pe bursele mature era determinat de anuntul Frantei si Germaniei cu privire la prezentarea, pana la sfarsitul acestei luni, a unui plan de solutionare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

Un alt stimul pentru investitori a fost reprezentat de salvarea grupului bancar franco-belgian Dexia. Acesta a anuntat ca a acceptat nationalizarea diviziei bancare din Belgia si accesarea unor garantii guvernamentale, in cadrul unui program de salvare convenit si propus la sfarsitul saptamanii trecute de guvernele din Franta, Belgia si Luxembourg.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri