SIF Muntenia este prima dintre cele cinci societati de investitii financiare care perfecteaza intelegerea initiala cu Erste si inchide practic orice posibilitate SIF-urilor de a mai solicita listarea BCR. Potrivit intelegerii semnate in 2009 listarea BCR era obligatorie pentru Erste daca operatiunea era ceruta concomitent de toate cele cinci SIF.

Pachetul de actiuni pe care SIF Muntenia il va ceda in acest an catre Erste ar putea fi de 1,5% din capitalul bancii, si asigura grupului austriac majorarea participatiei la aproape 71% din titlurile BCR.

Trei din cinci SIF-uri au aprobat in AGA valorificarea titlurilor detinute la BCR, iar adunarile generale ale actionarilor la SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania sunt programate pentru 3 noiembrie, respectiv 31 octombrie. Cu toate acestea, conducerile SIF nu au avut pozitii ferme privind finalizarea tranzactiei in termenii propusi de Erste.

Potrivit surselor citate, Erste a fost de acord sa plateasca un pret usor mai mare in cazul actiunilor emise de BCR la majorarea de capital decisa in aprilie, pentru care a oferit initial 0,1 lei/titlu, egal cu valoarea nominala.

La perfectarea intelegerii, Erste a fost consiliata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, care a asistat grupul inca de la inceputul negocierilor cu cele cinci SIF, in timp ce SIF Muntenia a avut consultant casa de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Citeste si:

Potrivit acordului initial, pentru tot pachetul detinut SIF Muntenia ar putea incasa 26 milioane euro cash si sa primeasca actiuni Erste evaluate in prezent la aproximativ 68 milioane euro, la cele mai recente cotatii de joi pe piata de la Viena. Pachetul de actiuni pe care l-ar primi SIF la Erste reprezinta in prezent putin peste 1% din titlurile bancii austriece. Erste va emite actiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

In urma cu trei saptamani, actionarii SIF Muntenia au "dat mana libera" Consiliului de Administratie pentru a decide ce va face cu actiunile detinute la BCR, in conditiile in care, potrivit sefului SIF Muntenia, Petre Szel, varianta listarii avea sanse de numai 1%.

Erste a anuntat la jumatatea lunii septembrie ca a incheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania, SIF Muntenia si SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de grupul austriac. SIF Moldova a fost singura societate care nu a semnat acordul de principiu.