SIF va ceda un pachet reprezentand 0,78% din actiunile BCR pentru 70,1 milioane lei (16,2 milioane euro), iar pentru al doilea pachet, de aproape 3%, va primi 2,5 milioane Erste, evaluate la 43 milioane euro in functie de pretul de la finalul sedintei bursiere de joi de la Viena. Erste va emite noi actiuni pentru a le acorda SIF Muntenia. In prezent, pachetul pe care SIF Muntenia urmeaza sa il primeasca reprezinta 0,67% din capitalul Erste.

Daca Erste nu va emite noi actiuni in schimbul titlurilor preluate la BCR de la SIF Muntenia, grupul austriac va transfera actiuni proprii existente deja catre societateta de investitii financiare, potrivit comunicatului SIF Muntenia.

Fata de acordul initial, Erste a imbunatatit usor oferta pe partea de cash, majorand pretul pentru actiunile BCR pe care banca le-a emis pentru o majorare de capital decisa in luna aprilie. In acordul initial semnat de Erste cu patru dintre SIF-uri, actiunile emise in acest an de BCR urmau sa fie preluate la 0,1 lei/titlu, pret similar cu valoarea nominala.

Totusi, in urma negocierilor ulterioare dintre SIF Muntenia si Erste pretul pentru aceste actiuni a fost majorat de la 0,1 lei/titlu, la 0,5 lei/actiune.

Noul pret va fi acordat si celorlalte SIF-uri care vor vinde actiunile BCR catre Erste.

Citeste si:

SIF Muntenia a incheiat, joi, si un contract prin care are dreptul sa ceara Erste sa ii cumpere restul de actiuni BCR in urmatorii doi ani.

Ca urmare a tranzactiei, SIF Muntenia va renunta la solicitarea listarii BCR, precum si la dreptul de a cere dividende reprezentand minim 40% din profitul net inregistrat de BCR conform standardelor internationale de contabilitate (IFRS).

SIF Muntenia poate vinde cate cel mult 25% din actiunile Erste dobandite imediat dupa primirea lor si la intervale de 6, 12 si 18 luni. Dupa primele 18 luni, restrictia va fi ridicata.

SIF Muntenia este prima dintre cele cinci societati de investitii financiare care perfecteaza intelegerea initiala cu Erste si inchide practic orice posibilitate SIF-urilor de a mai solicita listarea BCR. Potrivit intelegerii semnate in 2009 listarea BCR era obligatorie pentru Erste daca operatiunea era ceruta concomitent de toate cele cinci SIF.

Prin tranzactia cu SIF Muntenia grupul austriac isi asigura majorarea participatiei la aproape 73,18% din titlurile BCR, de la 69,41% in prezent.