Bursa de la Bucuresti a crescut vineri cu 0,8%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure mai mult de jumatate din lichiditate, scrie Mediafax.
Piata locala a continuat si vineri in aceeasi nota din precedentele sedinte, cu miscari usoare ale preturilor si de multe ori defazate de evolutia burselor externe, iar volumele au fost la fel de reduse.

In aceasta saptamana bursa de la Bucuresti a scazut doar in sedintele de luni si joi, cu peste 1%, insa in celelalte trei zile a avansat lent, cu sub 1%, astfel ca nu a recuperat corectiile. Per totalul saptamanii piata a scazut cu 0,8%, reducandu-si cresterea din luna octombrie la aproape 2,9%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piata este cu 12,44% mai jos.

La inchidere sedintei de vineri, doar 12 titluri aveau rulaje de peste 100.000 de lei (23.000 de euro). Pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale" sunt listate actiuni emise de 78 de companii.

Operatiunile au insumat 17,4 milioane lei (4 milioane euro), suma cu 19% peste rulajul de joi, de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

"Lichiditatea redusa este oarecum de inteles deoarece la nivel international se observa o nervozitate din partea investitorilor, transpusa in piata prin miscari ample si fara o directie clara, iar acesta situatie ii debusoleaza si pe jucatorii locali. Acestia prefera sa urmareasca piata si reactioneaza numai la stirile macroeconomice importante, iar cum acestea abunda, nu fac altceva decat sa contribuie mai mult la amplificarea starii de confuzie, decat sa o amelioreze. Din acesta cauza si stirea privind parafarea vanzarii unei parti din pachetul BCR al SIF Muntenia catre Erste Bank parca a trecut neobservata, investitorii nevand o reactie", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu 0,77%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,93% peste inchiderea de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea a urcat cu 0,31%. Cresterea a fost limitata de actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au coborat cu 3,05%, la 0,7315 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au crescut cu 1,04%, la 0,486 lei, iar operatiunile au cumulat 295.000 de lei.

La finalul zilei, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 0,67%.

"Volumele foarte reduse de tranzactionare trag un semnal de alarma si ne arata ca in piata mai sunt activi doar speculatorii, in timp ce investitorii de portofoliu, atat locali, cat si cei straini, lipsesc cu desavarsire. Intr-o oarecare masura, precautia celor din urma este de inteles deoarece contextul economic regional este momentan unul foarte instabil si inadecvat pentru investitii. Daca situatia va incepe sa se tempereze la nivel global, ne vom putea astepta, probabil, si noi la o crestere a activitatii in piata, dar pentru moment premisele nu sunt deloc favorabile", a afirmat Muresian.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 10,4 milioane lei, iar pretul a crescut cu 0,22%, la 0,453 lei. Aceste titluri au asigurat 60% din rulajul pietei.

Brokerul recomanda prudenta investitorilor in deciziile de investitii, ca urmare a incertitudinii pentru viitorul apropiat.

"Directia pe care se va stabili bursa locala va fi dictata de evolutiile si mesajele transmise de pe pietele financiare globale, dar pana cand acestea se vor redresa nu ne putem astepta la o situatie diferita de ce este acum. Cel mai probabil situatia acestea va continua pana spre sfarsitul anului, dar daca deciziile autoritatilor nu vor reusi sa amelioreze problemele cu care se confrunta Europa, incet - incet va incepe sa se contureze scenariul unor scaderi importante, care sa cuprinda toate pietele financiare", a conchis Muresian.

Actiunile Erste (EBS) au consemnat al doilea rulaj de la BVB, de 1,2 milioane lei (296.000 de euro), iar pretul a scazut cu 0,4%, la 74,4 lei (17,2 euro).

Corectia a fost cauzata de scaderea inregistrata joi pe piata de la Viena dupa inchiderea sedintei de la Bucuresti, care a fost astfel preluata in sedinta de vineri. La finalul sesiunii de la BVB, pe bursa din Austria titlurile Erste avansau cu 0,18%, la 17 euro, si consemnau un rulaj de 32,3 milioane euro.

Pe piata Rasdaq au fost realizate tranzactii de 300.000 de lei, suma cu 14% sub rulajul de joi, de 350.000 de lei.

Actiunile firmei Vidraru Curtea de Arges (VIRU) au fost cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 141.000 de lei, iar pretul a stagnat la 50 de lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,9%, investitorii reactionand pozitiv la publicarea rezultatelor financiare peste asteptari ale unor companii, precum si la datele peste asteptari privind vanzarile de retail din SUA. In acelasi timp, majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau cresteri cuprinse intre 0,1% si 3,7%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri