Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,94%, dupa numai doua sedinte consecutive de crestere, influentata de corectiile burselor externe, iar lichiditatea a revenit usor si a continuat sa fie sustinuta de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.
In precedentele doua sesiuni, piata a crescut cumulat cu 1,36%.

Bursa a reintrat pe scadere in primele minute ale sedintei de marti, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand negativ la corectiile burselor externe. Prudenta a continuat sa predomine in randul investitorilor, astfel ca pana la finalul sedintei au fost plasate ordine pentru volume reduse de actiuni.

"Fluxul de stiri referitoare la summit-ul european din acest week-end s-a inscris in limitele evolutiei oscilante cu care ne-au obisnuit liderii europeni. Astfel, dupa un inceput promitator, oficialii germani au emis o declaratie ce pare sa excluda atingerea unui consens pe data de 23 octombrie. Nu ar fi exclus sa mai vedem pana la sfarsitul saptamanii astfel de declaratii, care sa induca si mai multa volatilitate in piete. Daca am analiza, insa, la rece evolutia de pana acum a raspunsului autoritatilor politice europene la prezenta criza, cred ca nu ne putem astepta la altceva decat la jumatati de masura si mai multa volatilitate in piete", a declarat Ovidiu - George Dumitrescu, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La inchiderea sedintei, indicele BET - al celor mai lichide zece actiuni - era in scadere cu 0,48%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,62% sub nivelul de luni.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat variatii mai vizibile si au dus indicele BET-FI cu 2,03% sub inchiderea zilei precedente.

Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,92%.

"Alaturi de temerile privind o noua recesiune, volatilitatea afecteaza cel mai mult lichiditatea de pe pietele «long-only», cum este piata de actiuni autohtona. In momentele in care piata scade si asteptarile sunt negative interesul investitorilor este redus pentru ca ei nu pot deschide pozitii "short" (in care sa mizeze pe scadere -n.r.). Rezumand, putem afirma ca jucatorii asteapta vremuri mai bune pentru a reintra la tranzactionare", a afirmat Dumitrescu.

Rulajul pietei actiunilor, de 14 milioane lei (3,2 milioane euro), a fost cu 18% mai mare decat valoarea cumulata a transferurilor de luni, de 11,8 milioane lei (2,7 milioane euro).

Analistul de la Tradeville crede ca rezultatele financiare pentru primele noua luni pe care companiile vor incepe sa le publice incepand cu finele lunii octombrie vor influenta investitorii, mai ales in cazul societatilor ale caror indicatori financiari vor fi peste estimarile analistilor.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide, cu operatiuni de 7,4 milioane lei, si au asigurat peste jumatate din rulajul pietei. Cea mai recenta tranzactie a fost realizata la 0,4375 lei, pret cu 1,75% sub inchiderea de luni.

"Pana la finele anului ne asteptam la un mediu dominat de volatilitate si fara o directie certa. Atingerea unui consens in privinta crizei din zona euro poate conduce totusi la o usoara crestere, insa investitorii vor dori sa vada si modul de implementare pana sa poata rasufla usurati", a conchis Dumitrescu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Londra erau in scadere cu 0,9% si, respectiv, cu 1,2%, in timp ce piata de la Frankfurt avansa cu 0,3%. Majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de pana la 1,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri