Piata a fost pe verde inca din primele minute, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand pozitiv la evolutia burselor externe, dupa informatiile din presa ca Germania si Franta au convenit un plan de crestere a resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) de la 440 miliarde euro la 2.000 miliarde euro.

Seful Departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca, desi nu au venit interpretari incurajatoare ale datelor fundamentale din partea unor lideri de opinie, guverne sau institutii internationale, se contureaza ideea ca socul cel mare pentru pietele financiare inca nu a fost resimtit.

Cele mai lichide zece actiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au inchis la preturi in crestere medie cu 0,64%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,06% peste nivelul de marti.

La finalul sesiunii, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,92% peste inchiderea precedenta.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a inchis in urcare cu 0,72%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa conduca topul lichiditatii, cu operatiuni de 10,72 milioane lei, iar pretul a crescut cu 1,03%, la 0,442 lei. Aceste titluri au acoperit peste 80% din lichiditatea de pe segmentul de actiuni.

Alte opt actiuni au mai consemnat rulaje de peste 100.000 de lei.

Citeste si:

Astfel, lichiditatea totala de pe segmentul de actiuni al BVB a fost de 13,2 milioane lei ( trei milioane euro), valoare apropiata de rulajul de marti, de 14 milioane lei (3,2 milioane euro).

Cresteri importante au consemnat actiunile Electroarges (15%), Oltchim (15%) si COMCM (14,43%).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 216.000, aproape de lichiditatea din sedinta precedenta, de 247.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost si miercuri cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 131.000 de lei, iar pretul a crescut cu 1,27%, la 0,12 lei.

Unii investitori au tranzactionat si produse structurate la BVB, realizand transferuri de 677.000 lei.

Bursele europene si-au temperat cresterile din debut si consemnau castiguri de pana la 0,6%.