Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a recomandat la inceputul lunii iulie actionarilor listarea secundara a Fondului la Bursa din Varsovia, in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni. Templeton a avut in vedere initial listarea pe bursele din Londra, Varsovia sau Viena.

Propunerea nu figureaza insa pe ordinea de zi a AGA programata pentru 23 noiembrie, potrivit convocatorului transmis, marti, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Listarea secundara va face obiectul unei alte Adunari Generale a Actionarilor, care va fi anuntata in timp util", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Fondului.

Pe ordinea de zi a AGA de la FP figureaza modificarea modalitatii de vot, diminuarea capitalului social cu valoarea nominala a pachetului de actiuni rascumparate de Fond, reprezentand 1,74% din capital, precum si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul viitor.

Citeste si:

Printre propuneri figureaza si semnarea unui act aditional la contractul de administrare semnat in februarie 2010 intre Fondul Proprietatea si Franklin Templeton Investment Management Limited. In convocator nu sunt date alte informatii despre prevederile acestui act aditional.

Schimbarea modalitatii de vot in AGA la Fond, in formula o actiune pentru un vot, vine dupa ce participatia statului a scazut sub 33%. Atat timp cat statul a avut peste 33% din actiunile FP, Ministerul Finantelor a avut posibilitatea sa voteze cu toate actiunile din portofoliu, insa in cazul celorlalti actionari se aplica o politica diferita.

In prezent, actionarii care detin sub 1% din actiuni au un drept la vot pentru fiecare titlu din portofoliu. In cazul participatiilor plasate intre 1% si 3%, posesorii au un vot la doua actiuni, iar pachetele cuprinse intre 3% si 5% asigura un singur vot la trei actiuni. Daca un actionar detine mai mult de 5% din capitalul FP, diferenta peste pragul de 5% nu confera niciun drept de vot.

In AGA din noiembrie, actionarii FP trebuie sa aprobe si diminuarea capitalului social cu 240,3 milioane lei, valoarea nominala a actiunilor rascumparate de Fond, printr-un program derulat in acest an. Astfel, capitalul social urmeaza sa scada de la 13,778 miliarde lei la 13,538 miliarde lei.