Bursa de la Bucuresti a scazut joi cu 0,45%, mai putin decat marile burse europene, pe o lichiditate de numai 20 milioane lei, din care 60% au reprezentat trazactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), potrivit Mediafax.
Piata de la Bucuresti a evoluat indecis in sesiunea de joi, in conditiile in care marile burse europene au afisat scaderi de pana la 1,8%

"Piata locala nu a reactionat nici joi (20 octombrie) la modificarile care au avut loc pe pietele internationale. Daca ieri putinii investitori activi ramasi in piata au incercat sa profite de cresterile care au avut loc pe pietele din afara pentru a vinde, astazi situatia pare sa fi stat invers, cel putin in cazul SIF-urilor unde cumparatorii par sa fi fost mai activi", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Potrivit traderului, Bursa de la Bucuresti trece "printr-o perioada de hibernare" comparabila cu cea de anul trecut din acelasi interval.

"Problema este ca anul trecut aveam scuza ca o parte a investitorilor mari erau concentrati pe tranzactionarea in prelistare cu actiunile Fondului Proprietatea. Este insa un fenomen intalnit si pe pietele mai dezvoltate si apare de obicei ulterior unor perioade cu volatilitate si scaderi puternice. Din pacate, la noi pe bursa investitorii par sa-si recapete mai greu increderea. Sentimentul bun apare de obicei dupa o perioada mai lunga de asteptare, iar din acet motiv nu ne-am mai corelat cu pietele regionale in ultimele saptamani si am ratat in mare parte si cresterile corespunzatoare", spune Constantinescu.

El spune ca piata are nevoie de un imbold, in special in cazul SIF-urilor, care se tranzactioneaza la minimul ultimilor doi ani si jumatate, iar acest lucru se poate intampla daca si Erste Bank va reusi sa recupereze la Viena pierderile mari din ultima perioada.

"Sunt preturi atractive pentru a acumula actiuni, avem nevoie de promovare si este pacat ca banii care ies din Fondul Proprietatea nu se orienteaza catre alte actiuni. Investitorii vor reveni la noi pe bursa doar dupa ce indicii vor creste, iar pentru asta avem nevoie de initiativa locala si trebuie sa atragem bani noi in piata", a afirmat brokerul Swiss Capital.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,37% sub inchiderea precedenta.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat sedinta in urcare cu 0,67%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,41%.

Jucatorii au realizat transferuri cu actiuni de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro), in crestere fata de lichiditatea de miercuri, de 13,2 milioane lei ( trei milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa asigure cea mai mare parte a lichiditatii, cu operatiuni de 6,7 milioane lei pe piata principala si de 5,3 milioane lei pe piata Deal. Astfel, 12 milioane de titluri FP au facut obiectul a doua tranzactii speciale, realizate la un pret de 0,44 lei, cu 0,45% sub cotatia de miercuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri