Bursa a scazut cu 0,37%, influentata de corectiile inregistrate de majoritatea bursor externe, intr-o piata in care cei mai multi investitori au absentat de la tranzactionarea actiunilor, astfel ca operatiunile cu obligatiuni si derivate au asigurat aproape jumatate din rulajul total, noteaza Mediafax.
Apatia investitorilor a fost vizibila inca de la deschidere, cand in piata au fost plasate ordine pentru volume reduse de actiuni si la preturi foarte apropiate de ultimele cotatii de luni. Situatia nu s-a schimbat, astfel ca la inchidere au fost realizate tranzactii putine cu volume mici de actiuni, in conditiile in care pana aproape in ultima ora a sesiunii de la Bucuresti, pietele vest-europene nu au avut o evolutie clara.

Dupa ora 15:00, dintre bursele vest-europene doar piata de la Frankfurt mai era pe crestere usoara, iar bursele din SUA au deschis in scadere. Corectiile au fost determinate de publicarea unor date sub asteptari privind piata imobiliara din SUA.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in scadere cu 0,72%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,64% sub inchiderea de luni.

"Povesti se pot spune despre majoritatea actiunilor de la BVB, insa, din pacate, nu prea mai sunt investitori sa le asculte si, cu atat mai putini, dintre cei care sa le si creada. Probabil ca in momentul in care va reveni optimismul pe pietele externe si se vor lamuri lucrurile in sensul bun, deoarece nu vreau sa cred ca se vor lamuri in sensul rau, probabil ca vor reveni si investitorii pe BVB. Dar pana atunci investitorii straini stau departe de aceasta zona a Europei, iar investitorii autohtoni au cam ramas fara bani in conditiile in care piata sta la aceste niveluri de ceva timp. Bani noi nu intra in piata, iar cei care sunt deja investiti nu au motive sa se miste", a declarat directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

In scadere, cu 0,72%, a incheiat ziua si indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusv SIF-urile si FP, a consemnat un recul de 0,58%.
Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat transferuri cu actiuni de doar 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), suma cu 26% sub rulajul sedintei precedente, de 13,3 milioane lei (3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 4,4 milioane lei, si au asigurat 45% din rulajul pietei actiunilor. Cel mai recent transfer a fost realizat la 0,4402 lei, pret in scadere cu 0,29%.

"Este clar ca si actiunea FP a intrat in ultimul timp in ritmul de melc al bursei, nemaireusind sa inregistreze rulaje consistente. Poate ca aceasta apatie este cauzata si de lipsa unor stiri pozitive atat dinspre administrator cu privire la mult trambitata listare pe pietele externe, cat si din partea statului cu privire la modalitatea de despagubire a celor indreptatiti dupa epuizarea pachetului de actiuni disponibil la FP", a afirmat brokerul.

In conditiile unei volatilitati reduse pentru majoritatea titlurilor din piata, actiunile Oltchim (OLT) au fost printre putinele care au continuat sa stimuleze interesul speculatorilor, si au crescut pentru a cincea sedinta consecutiv cu aproape 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB. Cotatia acestor titluri a urcat marti cu 14,9%, la 1,064 lei. In ultimele cinci sedinte cotatia s-a dublat de la 0,53 lei. Actiunile combinatului au consemnat al saptelea rulaj din piata, de 388.000 de lei.

"In cazul acestor actiuni cred ca este ceva similar jocului de-a soarecele cu pisica.Volumul mediu per tranzactie este in jur de 4.000 actiuni, iar asta arata clar ca sunt doar speculatori. Parerea mea este ca actiunea Oltchim scazuse prea mult, iar acum este o recuperare, fara nici un fel de stire sau motiv", a mai spus Tod.

Unii investitori au fost mai activi pe segmentele de piata destinate obligatiunilor, produselor structurate si contractelor futures. Operatiunile cu obligatiuni au cumulat 4,1 milioane lei, piata produselor structurate a consemnat un rulaj de 3,8 milioane lei, iar transferurile cu contracte futures au insumat 1,1 milioane lei.

Astfel, transferurile cu obligatiuni, produse structurate si contracte futures au reprezentat 48% din lichiditatea totala a Bursei, de 19 milioane lei (4,4 milioane euro). Rulajul a fost cu 32% peste valoarea de luni, de 14,4 milioane lei (3,3 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele de la Londra si Paris erau in scadere cu 0,6% si, respectiv, cu 1,1%, iar bursa de la Frankfurt avansa cu doar 0,2%. Investitorii sunt prudenti in asteptarea summitului de miercuri in care liderii europeni ar putea anunta o solutie concreta pentru criza datoriilor suverane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri