Marea problema pentru privatizarile din Romania este imaginea statului roman, inflexibil, ineficient si reticent sa accepte "verdictele" neplacute ale pietelor si consultantilor, iar Guvernul va fi nevoit sa reduca tintele de pret pentru a respecta programul vanzarilor de active, scrie Reuters, preluat de Mediafax.
Dupa finalizarea acordului de imprumut de 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar International, Guvernul s-a angajat, in cel de-al doilea acord preventiv, sa vanda participatii la o serie de companii de stat pentru cresterea eficientei si reducerea deficitului bugetar.

Guvernul nu a stabilit o tinta pentru veniturile din privatizari si programul a fost intarziat de temeri privind pierderile de locuri de munca si de riscul ca vanzarea "argintariei familiei" sa ii afecteze popularitatea inaintea alegerilor generale din 2012.

Companii precum grupul de petrol si gaze Petrom, operatorul de retele electrice Transelectrica sau operatorul conductelor de gaze Transgaz ar putea aduce randamente bune.

In cazul Petrom, de exemplu, analistii au un pret tinta pentru actiuni cu o treime mai mare decat pretul actual.

Cu toate acestea, investitorii, bancherii si analistii afirma ca cea mai mare problema o reprezinta imaginea statului roman, inflexibil, ineficient si reticent sa accepte verdictele neplacute ale pietelor si consultantilor.

"Daca situatia va ramane ca pana acum, nu se va intampla nimic important, este doar o invartire de hartii", a declarat Matei Paun, director general la compania de consultanta pentru investitii BAC.

Guvernul a incercat sa vanda o participatie la Petrom, probabil principalul activ, in iulie, dar momentul nu putea fi mai prost ales, din cauza crizei datoriilor din Europa care a determinat declinul cotatiilor bursiere.

Pretul pe actiune, de 0,46 lei pe unitate, a fost prea ridicat, cand un titlu Petrom era tranzactionat la doar 0,38 lei pe unitate.

Guvernul a afisat o atitudine optimista pana in ultimul moment, dupa care tranzactia a picat, afectandu-i credibilitatea.

Romania este in urma altor tari, precum Polonia si Rusia, in privinta vanzarii activelor de stat pentru consolidarea finantelor publice si atragerea investitiilor si a experientei straine in industriile locale muribunde.

Chiar si Bulgaria, criticata indelung pentru pastrarea activelor statului, a reusit pana la urma sa vanda luna trecuta producatorul de tigari Bulgartabak, unei divizii a VTB Bank.

La marginea Bucurestiului si a altor orase zac in mormane ruginite fabrici partial sau total dezafectate. Sectorul de stat este ca o piatra de moara pentru finantele publice, cu 1,2 milioane de angajati, aproape o treime din totalul fortei de munca din tara, se arata in articol.

Potrivit FMI, companiile aflate in proprietate publica datoreaza circa 20 de miliarde de lei (6,4 miliarde dolari), respectiv 4% din PIB companiilor private sau statului. Un obstacol serios pentru obiectivul Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB in 2012, de la tinta de 4,4% din acest an.

"Cred ca este important ca toata lumea sa recunoasca faptul ca cheia unei cresteri sustenabile pe termen mediu si lung in Romania este rezolvarea problemelor din aceste companii", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, pentru Reuters.

Franks a adaugat ca nu este cazul de amanare doar pentru ca situatia macroeconomica este mai dificila sau pentru ca vin alegerile.

Autoritatile de la Bucuresti insista ca privatizarile vor avea loc, dar nu au facut nicio vanzare care sa dovedeasca acest lucru si au primit doar o singura oferta din partea brokerilor locali, in aceasta luna, pentru consultanta in vederea vanzarii unei participatii la Transelectrica.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Valentin Ionescu, a recunoscut saptamana trecuta ca este prea putin timp pentru finalizarea unui acord de vanzare a unei participatii la Transgaz in acest an. El a precizat ca vor fi probleme si in cazul altor tranzactii.

Privatizarea unor companii nelistate precum Tarom si CFR Marfa va fi si mai dificila, pentru ca nu au aceeasi expunere si transparenta.
"Unul dintre riscuri este perceptia generala ca vanzarea de active de stat in Romania este dificila. Niciodata nu este momentul potrivit, ci pretul potrivit. Cat trebuie sa astepti?", a declarat Guy Burrow, partener la compania de consultanta Candole.

Potrivit bancherilor, Guvernul ar fi putut sa vanda Petrom (9,8% din actiuni - n.r) pentru 1,9 miliarde de lei, dar a refuzat sa vanda sub 2,1 miliarde de lei.

Actiunile Petrom au scazut de atunci cu peste 20% si este improbabil sa atinga acelasi pret cand compania va fi scoasa din nou la vanzare in 2012.

"Lectia este ca ar fi trebuit sa asculte sfatul consultantilor", a declarat Grzegorz Konieczny, seful Fondului Proprietatea, proprietarul a 20% din Petrom, dupa esecul vanzarii.

Fondul Proprietatea, infiintat pentru acordarea de compensatii romanilor ale caror proprietati au fost confirscate de comunisti, cu active de 3,4 miliarde de euro, detine participatii la zeci de companii romanesti, inclusiv din sectorul energiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri