Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania ar putea accepta conversia in actiuni a datoriilor pe care Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) le are fata de cele doua institutii de credit, a anuntat marti Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

Presedintele BCR, Dominic Bruynseels, si presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, au avut o intalnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, in care au abordat problema datoriilor Oltchim.

"BCR si Banca Transilvania s-au declarat interesate in realizarea conversiei datoriilor pe care Oltchim le are la cele doua banci in actiuni la aceasta societate. In paralel, se asteapta decizia Comisiei Europene referitoare la procesul de conversie. (...) Atat BCR, cat si Banca Transilvania, si-au aratat deschiderea pentru a sustine compania, inclusiv prin acordarea de noi credite, pana la finalizarea privatizarii", precizeaza Ministerul Economiei, actionarul majoritar al combinatului chimic.

Ministerul Economiei nu precizeaza nivelul datoriilor Oltchim catre cele doua banci.

Oltchim are datorii catre fostul actionar majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare de 134 milioane de euro. Conducerea combiantului a propus conversia acestei datorii in actiuni. Operatiune este in analiza Comisiei Europene.

Guvernul s-a angajat, in negocierile cu FMI, sa privatizeze combinatul chimic pana la sfarsitul anului.

Conducerea Oltchim a comunicat in octombrie 2010 ca BCR a decis sa devina actionar al combinatului, prin conversia in actiuni a unei parti dintr-un imprumut de 72,4 milioane euro acordat de banca in noiembrie 2009, dar a revenit asupra declaratiilor, precizand ca insitutia bancara nu a luat inca o astfel de decizie.

La acea data, presedintele BCR, Dominic Bruynseels, a afirmat ca banca si-a dat "acordul de principiu" pentru a deveni actionar la Oltchim, dar decizia finala este supusa mai multor conditii.

Guvernul a intentionat sa privatizeze Oltchim inca din 2007.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a acumulat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Titlurile Oltchim se tranzactioneaza marti la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 1,064 lei, in urcare cu 14,9%. Combinatul are o capitalizare de 365,1 milioane de lei (84,5 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si