Actiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au decolat pe bursa, ajungand sa inregistreze cresteri de 130% in doar sase zile – raliul depasind chiar si cresterile spectaculoase din prima parte a anului. Brokerii si analistii spun vizita FMI in Romania a readus in atentia investitorilor posibila privatizare a companiei.
In 2011, actiunile OLT inglobeaza o crestere totala de 502%.

Presiunile institutiilor internationale privind privatizarea companiilor de stat, in special a celor cu pierderi si datorii ridicate, au devenit tot mai mari si reprezinta fara indoiala unul dintre principalii factori care au generat speculatiile pe Oltchim. Vizita FMI contribuie la acest sentiment, lumea mizand pe o privatizare chiar si pentru primavara anului viitor. Totusi, in prezent totul este o speculatie; nu exista valoare fundamentala sau un beneficiu cuantificabil pe care Oltchim l-ar putea inregistra in urma acestor discutii”, a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al societatii de intermediere Broker Cluj.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme de discutie cu autoritatile romane vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

„Zilele acestea, intr-un context de piata ceva mai optimist, actiunile Oltchim au facut din nou obiectul tranzactiilor investitorilor cu caracter speculativ si capabili de asumarea unor riscuri ridicate. Probabil ca acestui context i s-a alaturat si reluarea disctuilor dintre Comisia Europeana si autoritatile romane, prin care se solicita un angajament ferm si un calendar al privatizarii Oltchim cat si analiza posibilitatii conversiei datoriilor in actiuni”, spune Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

La inceputul saptamanii, Ministerul Economiei a anuntat ca Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania ar putea accepta conversia in actiuni a datoriilor pe care Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) le are fata de cele doua institutii de credit.

Combinatul avea la sfarsitul anului trecut datorii pe termen scurt in valoare de 139 milioane lei catre Banca Transilvania si de 310 milioane lei catre BCR, la care se mai adauga si un imprumut de 8,5 milioane euro datorat Bancii Transilvania. Celelalte banci la care Oltchim are datorii sunt Bancpost, Unicredit, ING, Alphabank, Garanti, CEC si olandezii de la Rabobank.

„O observatie la acest anunt este ca in momentul de fata, capitalizarea Oltchim este sub nivelul datoriilor catre banci, de unde rezulta ca in cazul unei conversii vom asista la o majorare de capital social semnificativa, fapt ce in mod normal nu ar trebui sa-i influenteze negativ pe actionarii Oltchim. Diversificarea actionariatului consider ca ar reprezenta chiar un aspect pozitiv pentru detinatorii de titluri ale Oltchim. Presiunile FMI de privatizare a unor companii de stat, printre care si combinatul chimic de la Ramnicu Valcea, sustin interesul BCR si Banca Transilvania de a face parte din structura actionariatului Oltchim”, mentioneaza Simion Tihon.

“Conversia ar putea sa reprezinte si un lucru pozitiv daca se vor reduce astfel cheltuielile financiare pe care combinatul le avea cu acele credite. Partea mai putin buna este aceea ca participatiile actionarilor deja existenti ar putea sa scada”, a mai adaugat Adrian Danciu.

La finalul lunii iunie, Oltchim avea datorii de 2,44 miliarde lei, cu 7% peste obligatiile de plata de la inceputul anului, iar creantele insumau 291,6 milioane lei.

In primavara acestui an, actiunile OLT au mai inregistrat cresteri similare celor din ultimele doua saptamani, acestea fiind motivate de intrarea la cumparare a grupului german PCC si a britanicilor de la Carlson Ventures. Cei doi actionari minoritari nu reprezinta insa motorul actualelor cresteri, acestia nefiind raportati cu achizitii pe bursa in ultima perioada.

„Speculatii cu titlurile Oltchim vor exista si in perioada urmatoare iar cat timp nu vom avea un fundament economic solid, directia pretului va fi data de manifestarile emotionale ale celor dispusi la asumarea de riscuri ridicate. In aceste conditii, dupa fiecare zi in care actiunile OLT cresc nefundamentat, riscurile ca pretul sa ia intorsatura din iulie si august devin din ce in ce mai mari”, este de parere brokerul de la Prime Transaction.

Oltchim a inchis sedinta de miercuri in crestere cu 15%, pana la pretul de 1,223 lei/actiune. Avand in vedere aceasta cotatie, combinatul este evaluat la 96,9 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri