Bursele europene au deschis in urcare puternica, la maximul ultimelor 12 saptamani, dupa masurile anticriza adoptate de UE, inclusiv cresterea resurselor Fondului de sprijinire a statelor din zona euro aflate in dificultate la 1.000 miliarde euro si reducerea datoriei Greciei cu 100 miliarde euro.
Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a deschis in crestere cu 2,6%, la peste 1.000 de puncte, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii august, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Sectorul bancar european, cel mai afectat de criza datoriilor de stat din cauza expunerii pe obligatiunile guvernamentale ale tarilor din zona euro, a crescut cu 4,5% in primele minute de tranzactionare.

Summit-ul UE s-a incheiat miercuri noapte cu decizii fara precedent pentru solutionarea crizei datoriilor de stat.

Creditorii privati au acceptat "pierderi voluntare" de 50% din obligatiunile de stat grecesti cu scadenta pana in 2020, in timp ce 250 miliarde euro din resursele Fondului European de Stabilitate Financiara vor fi folosite ca "parghie" pentru a creste capitalul mecanismului la 1.000 miliarde euro, prin atragerea de bani de la investitori publici si privati din intreaga lume.

Detaliile planului anticriza al UE vor fi prezentate pana la sfarsitul anului.

"Desi detaliile nu au fost inca stabilite, extinderea EFSF (Fondul de Stabilitate, n.r.) va construi un zid intre Grecia si restul tarilor din zona euro. Totodata, odata cu reducerea datoriilor Greciei a disparut un factor important de incertitudine. Era foarte important ca pietele sa fie convinse ca este un plan bun. Restaurarea increderii este o etapa importanta a procesului de recuperare" a declarat Philippe Gijsels, analist la BNP Paribas Fortis Global Markets.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a crescut joi cu 2,8%, la maximul ultimelor sapte saptamani, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 2%, datorita optimismului generat de masurile convenite de UE.

La New York, indicele Dow Jones a inchis miercuri in crestere cu 1,4%, S&P 500 a avansat cu 1,1%, iar Nasdaq Composite cu 0,5%, datorita sperantelor ca liderii europeni urmau sa ajunga la un consens privind planul anticriza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri