Cum au reactionat bursele dupa masurile anticriza adoptate de UE

Bursele europene au deschis in urcare puternica, la maximul ultimelor 12 saptamani, dupa masurile anticriza adoptate de UE, inclusiv cresterea resurselor Fondului de sprijinire a statelor din zona euro aflate in dificultate la 1.000 miliarde euro si reducerea datoriei Greciei cu 100 miliarde euro.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a deschis in crestere cu 2,6%, la peste 1.000 de puncte, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii august, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Sectorul bancar european, cel mai afectat de criza datoriilor de stat din cauza expunerii pe obligatiunile guvernamentale ale tarilor din zona euro, a crescut cu 4,5% in primele minute de tranzactionare.

Summit-ul UE s-a incheiat miercuri noapte cu decizii fara precedent pentru solutionarea crizei datoriilor de stat.

Creditorii privati au acceptat "pierderi voluntare" de 50% din obligatiunile de stat grecesti cu scadenta pana in 2020, in timp ce 250 miliarde euro din resursele Fondului European de Stabilitate Financiara vor fi folosite ca "parghie" pentru a creste capitalul mecanismului la 1.000 miliarde euro, prin atragerea de bani de la investitori publici si privati din intreaga lume.

Detaliile planului anticriza al UE vor fi prezentate pana la sfarsitul anului.

"Desi detaliile nu au fost inca stabilite, extinderea EFSF (Fondul de Stabilitate, n.r.) va construi un zid intre Grecia si restul tarilor din zona euro. Totodata, odata cu reducerea datoriilor Greciei a disparut un factor important de incertitudine. Era foarte important ca pietele sa fie convinse ca este un plan bun. Restaurarea increderii este o etapa importanta a procesului de recuperare" a declarat Philippe Gijsels, analist la BNP Paribas Fortis Global Markets.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a crescut joi cu 2,8%, la maximul ultimelor sapte saptamani, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in urcare cu 2%, datorita optimismului generat de masurile convenite de UE.

La New York, indicele Dow Jones a inchis miercuri in crestere cu 1,4%, S&P 500 a avansat cu 1,1%, iar Nasdaq Composite cu 0,5%, datorita sperantelor ca liderii europeni urmau sa ajunga la un consens privind planul anticriza.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri