Prima companie care creste cu 40% intr-o zi pe Bursa: Azomures devine tinta de preluare a elvetienilor de la Ameropa

Combinatul Azomures (AZO) ar putea sa fie preluat de catre traderul elvetian de produse agricole si ingrasaminte Ameropa Holding, potrivit unui comunicat trimis Bursei in care se mentioneaza ca negocierile sunt avansate.

Anuntul a generat o explozie a pretului actiunilor AZO pe Bursa de la Bucuresti (BVB), care la jumatatea sedintei cresteau cu 40%, limita maxima admisa in piata.

"Azomures a luat cunostinta de faptul ca actionarii societatilor Eurofert si Azomures Holdings (AH, n.r) sunt in prezent angajati in negocieri cu grupul de companii Ameropa, negocieri aflate intr-un stadiu relativ avansat, care s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de catre Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert si AH. In prezent, negocierile sunt in desfasurare si trebuie mentionat ca o astfel de preluare este conditionata de autorizarea corespunzatoare a «concentrarii economice» (aceasta fiind o conditie suspensiva pentru finalizarea tranzactiei)", se mentioneaza in comunicatul trimis Bursei.

Titlurile AZO se tranzactionau luni la un pret de 1,178 lei/unitate. Avand in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 619,6 milioane lei (143,2 milioane euro).

Ameropa detine in Romania Ameropa Grains Constanta, fosta Comcereal Constanta, care a preluat numele actionarului majoritar. Ameropa Holding controleaza 96% din titlurile Ameropa Grains.

Azomures detine la randul sau in mod direct 90,42% din titlurile operatorului portuar Chimpex Constanta (CHEM).

Producatorul de ingrasaminte chimice din Targu Mures este controlat de investitori turci, prin intermediul Eurofert Investments si Azomures Holdings LLC, ambele firme fiind inregistrate in SUA.

Profitul net al combinatului chimic Azomures (AZO) a crescut de 2,3 ori in primul semestru, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei.
Actiunile Azomures au crescut cu 145,4% pe Bursa de la inceputul acestui an.

Sursa imagine: Compania


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri