Bursa de la Bucuresti a scazut cu 2,32%, sub presiunea corectiilor de pe bursele externe, insa investitorii care au vizat actiunile Azomures (AZO) au ridicat pretul cu peste 10%.
Investitorii de la BVB au reactionat negativ inca de la deschidere la scaderile burselor externe, insa rulajele au fost usor sub cele de luni, potrivit Mediafax.

Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor din zona euro au revenit dupa ce premierul elen a anuntat organizarea unui referendum privind pachetul de ajutor pentru Grecia, intrucat rezultatele acestuia ar putea duce la un esec al planului de salvare convenit saptamana trecuta de liderii europeni si, totodata, la intrarea in incapacitate de plata a statului balcanic.

"Aceste scaderi vin in urma celui mai puternic rally (crestere accelerata -n.r.) care a avut loc in ultimii doi ani. Investitorii s-au obisnuit cu volatilitatea excesiva din acest an, iar «telenovela» greceasca pare sa fie explicatia pentru orice miscare a burselor din ultima perioada.

Problema este ca toate aceste tulburari iti ascund adevarata directie in care se indreapta economia globala. Pana acum indicatorii macroeconomici nu au dezamagit puternic, iar din acest motiv nu avem motive sa ne ingrijoram", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,53% sub inchiderea de luni.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor SIF-urilor si titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 2,45%.
Indicele include si actiunile Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a consemnat o corectie de 2,26%.

"Piata se misca dupa filozofia «contrariana». Speculezi perioadele extreme ale unei miscari si iti inchizi speculatia cand apare un eveniment ce ar trebui sa fie pozitiv pentru pozitia pe care o ai. Se pare ca aceasta strategie a functionat si la noi. Momentele de euforie au fost penalizate pe SIF-uri, Transgaz si Banca Transilvania", a afirmat traderul.

Actiunile Azomures au urcat accelerat in prima jumatate de ora, speculatorii incercand sa forteze o noua zi de crestere accelerata pe aceste titluri, dupa ce luni cotatia a urcat cu aproape 40%, in cel mai alert ritm inregistrat vreodata de o actiune pe bursa. Cresterile au fost determinate de anuntul potrivit caruia traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding ar putea prelua indirect compania.

Astfel, in primele minute titlurile producatorului de ingrasaminte chimice au urcat cu pana 34,9%, insa dupa ora 10:30 trendul s-a schimbat si cresterea a incetinit, iar in a doua parte a zilei pretul a intrat de cateva ori pe rosu. La finalul sedintei, actiunile Azomures erau cotate la 1,297 lei, pret cu 10,11% peste inchiderea de luni. Evolutia a venit pe al doilea rulaj din piata, de 4,2 milioane lei. In ultimele doua zile, pretul acestor actiuni a urcat cu 54%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 28,7 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 16% peste rulajul sedintei de luni, de 24,7 milioane lei (5,7 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide, cu transferuri in valoare cumulata de aproape 11 milioane lei, suma din care 1,4 milioane lei au reprezentat valoarea a doua dealuri. Pretul titlurilor a scazut cu 2,26%, la 0,441 lei.

"Suntem optimisti pentru finalul acestui an chiar daca si in continuare este posibil sa avem parte de volatilitate mare. Mizam pe actiunile ce pot oferi dividende atractive. Fondul Proprietatea a anuntat distribuirea unui dividend mai mare in 2012 daca rezultatele fondului vor permite acest lucru. SIF-urile sunt un pariu interesant, in conditiile in care valoarea actiunilor a scazut in apropierea minimului ultimilor doi ani, iar tranzactia cu Erste, chiar daca se va finaliza anul viitor, ar trebui sa aduca si in acest an banii necesari acordarii unor dividende mai mari decat pentru 2010", a spus Constantinescu.

Totodata, el mizeaza si pe actiunile companiilor din sectorul utilitatilor, tinand cont ca rezultatele din primul semestru ale Transelectrica si Transgaz au fost peste asteptari.

"Ne asteptam ca interesul pentru piata locala sa creasca in perioada decembrie - februarie, odata cu finalizarea ofertelor de vanzare la Transelectrica si Tarom", a afirmat traderul.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 4,6%, actiunile bancilor fiind printre cele mai afectate, iar pietele din Europa Centrala si de Est consemnau corectii de cel mult 5%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri