Bursa a scazut cu 0,42%, pe o lichiditate mai redusa cu o treime, intr-o piata in care unii investitori au inceput sa marcheze o parte din profitul inregistrat pe actiunile Azomures (AZO) in ultimele doua zile, astfel ca pretul acestor titluri a consemnat o corectie de 3,62%.
Piata a avansat usor in prima jumatate de ora, dupa care a trecut pe scadere. Desi o parte dintre actiuni au revenit pe crestere usoara in partea a doua a sedintei, rulajele au continuat sa fie reduse, astfel ca brokerii cred ca cei mai multi investitori au revenit pe pozitii de asteptare.

"In conditiile evenimentelor privind criza datoriilor suverane in ultima perioada, trecerea in modulul «asteptare» este o optiune de inteles pentru cei mai multi investitori, pentru ca este fireasca tentatia de a astepta in vederea unor achizitii mai ieftine peste un timp relativ scurt, judecata care este incurajata de volatilitatea ridicata a pietelor", a declarat seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca piata locala va continua sa urmeze linia burselor externe, dar ca in raport cu alte piete din regiune traiectoria ar trebui sa fie mai ampla.

"Motivul simplu este ca emitentii importanti din Romania sunt in prezent mai ieftini si au o indatorare mai scazuta, iar Romania sub umbrela acordului cu FMI si-a imbunatatit profilul de risc in ultimul an. Din pacate, inconvenientul unei burse mici precum BVB este ca atunci cand pietele de actiuni isi revin, o recuperare pe volume ridicate se va face simtita mai tarziu la Bucuresti pentru ca investitorii vor marca mai intai oportunitatile de pe pietele mai lichide", a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,43%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,31% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut usor, cu 0,16%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 0,21%.

"Cred ca actiunile Fondul Proprietatea, Petrom si Transgaz sunt cele mai bune recomandari din zona companiilor lichide, desi si Antibiotice Iasi cred ca va confirma in continuare cu rezultate foarte bune. Bursa de la Bucuresti este favorizata de faptul ca emitentii cei mai importanti sunt din zona sectoarelor defensive, precum energie, utilitati, pharma, care in conditiile actuale de incertitudine ar trebui sa fie preferate de investitorii de cursa lunga", a afirmat Caruntu.

El spune ca bursa este dominata de speculatori, aratand ca fondurile de pensii sau investitii cu plasamente pe termen lung au pondere redusa in free float-ul BVB.

"Dupa calculele noastre, fondurile mutuale si de pensii din Romania detin in jur de 5% din valoarea free float-ului BVB. Ca atare, fara investitori institutionali puternici autohtoni care sa controleze o buna parte din free float-ul BVB, este clar ca miscarile actiunilor locale sunt induse de capitalul strain. Aceasta este o slabiciune importanta a BVB si un motiv pentru care piata este mai volatila decat altele din regiune, fiind cu precadere dominata de investitorii pe termen scurt, de speculatori", a spus analistul.

Titlurile Azomures au scazut cu 3,62%, dupa ce in precedentele doua zile cotatia a urcat accelerat cu 54%, datorita anuntului unei posibile preluari indirecte a combinatului de catre traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding. Daca Ameropa va prelua indirect controlul la Azomures ar putea fi obligata sa lanseze o oferta de preluare, intrucat va depasi pragul de 33% din actiuni de la care trebuie lansata o astfel de oferta.

La finalul sedintei de miercuri, actiunile Azomures erau cotate la 1,25 lei si consemnau al cincilea rulaj din piata, de 1,1 milioane lei.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,3 milioane lei (4,7 milioane euro), suma cu 30% mai redusa decat rulajul de marti, de 28,7 milioane lei (6,6 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 1,2%, insa majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere.

Bursele din SUA au deschis in crestere cu peste 1%, dupa publicarea unor date peste asteptari privind piata muncii din SUA.

Investitorii asteapta miercuri sedinta de politica monetara a Rezervei Federale Americane (Fed) si declaratiile care vor urma din partea oficialilor, acestea putand oferi indicii pentru noi masuri de sustinere a economiei SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri