Mutarea Electromagnetica pe pe Rasdaq pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti a fost “o dorinta mai veche a actionarilor si potentialilor investitori”, a declarat Eugen Scheusan, directorul general al companiei, la deschiderea oficiala a BVB, cu ocazia transferului.
Motivatia pentru care aceasta mutare s-a produs dupa mai multi ani de la anuntarea primelor intentii se leaga de “presiunea insuficienta a actionarilor”, a mai spus Scheusan. Managementul companiei are in plan sa profite de oportunitatile de finantare pe care piata de capital le ofera, pentru a dezvolta business-ul pe doua directii: energia regenerabila si dezvoltarea liniei de productie a sistemelor de iluminare prin tehnologia led.

In anul 2010, compania a demarat productia de corpuri de iluminat cu LED-uri destinate iluminatului general de interior in spati comerciale, industriale, de birouri si rezidentiale. Acestea au fost lansate in premiera pe piata interna, sunt 100% ecologice si au o durata de functionare indelungata, ceea ce duce la economii semnificative de energie. Livrarile se desfasoara prin reteaua proprie de distributie si prin dealeri.

“Pentru acest an, sunt estimate vanzari de circa 1 milion de euro, urmand ca pana in anul 2012, cifra sa se tripleze. Planurile companiei pe acest segment privesc atingerea unei cote de piata de 15% si vanzari de 10 milioane de lei, pana in anul 2015”, se arata prospectul realizat de Intercapital Invest, intermediarul listarii.

Activitatea de productie a Electromagnetica a crescut in ansamblu cu 39,10% fata de anul 2009, din care cea livrata pe piata interna cu 45,10% si cea livrata pe piata externa cu 26,80%. Cele mai semnificative cresteri au fost la productia de energie regenerabila (82%), la echipamente electrice destinate pietei de distributie si masurare, precum contoare, telegestiune (400%) si la confectii metalice (16,4%), din care export 26,3%.

Insa, s-au inregistrat si scaderi la s-au inregistrat la subansamble auto (9,4%), la echipamente CFR (13,1%) si matriterie (34,10%).

Pana in anul 2000, Electromagnetica a fost foarte activa pe segmentul telecomunicatiilor, insa ulterior, pe fondul scaderii semnificative a comenzilor, emitentul s-a reprofilat pe furnizarea de energie electrica. Decizia de restructurare a activitatii s-a dovedit a fi una buna, veniturile sporind de 8 ori in perioada 2004-2010. In ultimii cinci ani, emitentul s-a implicat si in dezvoltarea altor activitati precum inchiriere spatii, productia de energie electrica regenerabila si cea mai noua, productia de corpuri de iluminat cu LED-uri.

In prezent, peste doua treimi din afaceri provin din activitatile desfasurate in sectorul energetic. In anul 2010, cifra de afaceri a fost de 474,02 milioane lei, mai mare cu 18,4% fata de cea realizata in anul 2009, ca urmare a cresterii activitatii de furnizare de energie electrica cu 17,7% si activitatii de productie cu 39,1%, se mai arata in prospect.

Pe segmentul de furnizare de energie electrica, Electromagnetica activeaza atat pe piata angro, cat si pe piata cu amanuntul.

Emitentul Electromagnetica in cifre

In anul 2010, incluzand majorarea de capital cu actiuni gratuite, titlurile Electromagnetica au avut un randament de 73%, dupa evolutii de 14% in anul 2009, -63% in anul 2008 si 135% in anul 2007. Volumele, desi au fost in crestere, au fost mai reduse fata de anii anteriori crizei financiare. De la inceputul anului curent pana in prezent, titlurile s-au depreciat cu 14%, pe fondul unui context negativ de piata.

“Cu toate ca afacerile au sporit anul trecut, profitul net al companiei a fost de 26,27 milioane lei, mai mic cu 8% fata de cel din anul 2009, ca urmare a cresterii preturilor de achizitie la energia cumparata de la producatori, concomitent cu scaderea preturilor de vanzare a energiei electrice la clienti. Fata de tintele prevazute in anul 2010, compania a depasit cu 35% cifra de afaceri si cu 150% profitul net”, se arata in porspectul de listare.

Anul acesta performantele financiare au continuat sa scada, in primul semestru profitul net fiind de 8,20 milioane lei, mai mic cu 50% fata de semestrul I al anului 2010, pe fondul unui avans al afacerilor cu 6%. In primele sase luni 2011, rezultatele au fost afectate negativ in principal de cresterea costurilor in activitatea de exploatare.

Pentru tot anul 2011 compania a estimat afaceri in valoare de 400 milioane lei si un profit net de 14,28 milioane lei, acestea fiind mai mici cu 16% si respectiv cu 46% fata de cele realizate in anul 2010.

Compania a avut asteptari bune in privinta productiei (+30% fata de anul 2010) in baza cresterii cererii de sisteme de echipamente energetice, insa pesimiste in privinta furnizarii de energie electrica (-17% fata de anul 2010), ca urmare a impredictibilitatii pietelor la consumatori. In activitatea financiara, emitentul si-a bugetat un rezultat mai mic cu 57%, datorita scaderii veniturilor cu 34%, concomitent cu cresterea cheltuielilor cu 37%.

La jumatatea anului 2011, cifra de afaceri s-a incadrat in buget in proportie de 62% si profitul net in proportie de 57%. Fata de aceeasi perioada a anului 2010, rezultatul din exploatare a fost mai mic cu 50%, iar cel financiar mai mic cu 65%.

“In ultimii 3 ani, bugetele au fost conservatoare, fiind depasite in mod semnificativ tintele in fiecare an. In perioada 2008-2010, media de incadrare a cifrei de afaceri in buget a fost de 138%, in timp ce media de incadrare a profitului net a fost de 236%. Avand in vedere acestea, in anul 2011 exista o probabilitate mare de depasire a rezultatelor planificate, insa intr-o mai mica masura decat in anii anteriori”, se mai arata in prospect.

Compania are o capitalizare la zi de 200,7 milioane lei, ocupand locul 21 din 76 pe piata reglementata a BVB dupa acest criteriu si locul 18 din 25 la Categoria I, dupa valoarea tranzactilor (dintre emitentii de actiuni romani).

Numarul de actiuni emise este de 676.038.704 actiuni, valoarea nominala fiind de 0,1 lei/actiune.

Free-float-ul companiei este 51,86% . “Este un procent interesant, o premisa pentru cresterea lichiditatilor si a interesului pentru actiunile Electromagnetica”, a declarat , directorul general al Intercapital Invest.

Compania are un indicator P/E de 11,03, versus 12,1 media BVB, un indicator P/B de 0,77 (fata de media BVB 0,69) si un indicator P/S de 0,41.

Urmatorul transfer al unei companii de pe Rasdaq pe Bursa va fi al Artego SA Tg. Jiu, asteptat in perioada urmatoare si intermediat tot de Intercapital Invest.

“Din pacate, procesul de mutare a unei companii de pe Rasdaq la cota BVB este similar unei listari noi. Am solicitat in repetate randuri Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare inlesnirea procedurii. Dureaza foarte mult, noi am discutat cu peste 100 de companii de pe Rasdaq despre o posibila mutare, 15 dintre ele au decis acest lucru in organul statutar dar numai 3 s-au mutat anul acesta”, a explicat , directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Cel mai important actionar al Electromagnetica este Asociatia Salariatilor (PAS Electromagnetica), cu peste 30% din titluri, urmat de SIF Oltenia, cu 16,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri