Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,21% in sesiunea de joi, pe un rulaj redus, evolutia fiind sustinuta de cresterile burselor externe, dupa ce BCE a surprins pietele prin reducerea dobanzii cheie, in timp ce referendumul din Grecia a fost pus sub semnul intrebarii de disputele politice, potrivit Mediafax.

Piata a deschis indecis sedinta, in timp ce pietele internationale inregistrau scaderi, din cauza incertitudinilor provocate de Grecia. Ulterior, principalele actiuni europene au trecut pe crestere, ca urmare a sperantelor investitorilor ca o eventuala prabusire a guvernului Greciei ar asigura evitarea referendumului. Sentiment pozitiv a fost sustinut si de informatia ca Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%.

"Pietele financiare abunda in aceasta perioada in stiri contradictorii cu privire la relansarea sistemului economic european, dar si despre masurile care vor fi adoptate pentru a remedia problemele economice actuale. Faptul ca reprezentantii guvernelor nu fac altceva decat sa traga semnale de alarma, iar masurile pe care le adopta sau urmaresc sa le adopte nu au succesul scontat in randul investitorilor, arata gravitatea situatiei actuale", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Muresian crede ca aceasta situatie se transpune in piete printr-o volatilitate ridicata, asemanatoare sedintei de joi, in care indicii bursieri europeni au revenit de la corectii de 1-2 puncte procentuale la cresteri de 2-3 puncte proncentuale, ceea ce indica in principal indecizia investitorilor, care sunt debusolati, nestiind ce pozitie sa adopte.

"Acestia isi schimba strategiile de la o zi la alta si probabil au inceput sa devina preponderent speculatori, fara a avea, pentu moment, asteptari optimiste pe termen lung. Cel mai probabil, ei marcheaza orice profit obtin, indiferent de valoarea lui, in lipsa sigurantei ca trendul va continua si ziua urmatoare", a spus directorul Intercapital.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,15%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,49% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 1,23%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 0,56%.

Interesul investitorilor a vizat in special actiunile Fondul Proprietatea, care au acoperit 42% din piata, cu un rulaj de 8,6 milioane lei. Ultima operatiune a fost realizata la 0,44 lei, pret cu 0,05% sub inchiderea de miercuri.

Rulajul total al Bursei a fost de 19,63 milioane lei (4,5 milioane euro), aproape de lichiditatea de miercuri, de 20,3 milioane lei (4,7 milioane euro).

Titlurile Azomures au continuat sa scada usor, cu 1,6%, dupa ce in primele doua sesiuni ale saptamanii cotatia a urcat accelerat cu 54%, datorita anuntului unei posibile preluari indirecte a combinatului de catre traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding. Daca Ameropa va prelua indirect controlul la Azomures ar putea fi obligata sa lanseze o oferta de preluare, intrucat va depasi pragul de 33% din actiuni de la care trebuie lansata o astfel de oferta.

La finalul sedintei de miercuri, actiunile Azomures erau cotate la 1,23 lei, iar rulajul a fost redus, de 512.000 lei.

Seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, crede ca actiunea Azomures este una dintre cele mai interesante actiuni de la BVB, urmarita de cei care investesc pe fundamente foarte clare si pe termen lung.

"De regula investitorii de cursa scurta nu au cum sa valorifice astfel de oportunitati. Investitorii locali importanti, mai ales fondurile de pensii, ar mai putea gasi companii importante la preturi de chilipir, ce ar justifica pariuri ca Azomures, pe minim un an", a spus Caruntu.

O parte dintre jucatori au fost activi pe segmentul produselor structurate, unde au realizat transferuri de 5,9 milioane lei.

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au totalizat 345.000 lei, putin peste suma operatiunilor de miercuri, de 296.000 de lei.

Actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost si joi cele mai lichide, cu operatiuni de 129.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,92%, la 0,1098 lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019