Bursa de la Bucuresti a avansat vineri cu 1,1%, pe un rulaj redus, insa dupa cresterile din ultimele doua zile a recuperat doar o mica parte din corectia inregistrata in primele trei sedinte ale saptamanii, astfel ca in aceasta saptamana piata a scazut cu aproape 3%, scrie Mediafax.
Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piata este cu 11,5% mai jos.

Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua de vineri in crestere, in linie cu pietele externe, unde investitorii anticipau ca guvernul elen va renunta la intentia de a organiza un referendum privind ajutorul financiar de la UE.

Asteptarile investitorilor de pe bursele externe s-au concretizat spre mijlocul sedintei de la Bucuresti, insa pietele au inceput sa scada usor.

Miscarea nu a fost urmata si de piata de la Bucuresti, care s-a mentinut pe crestere usoara.

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj ceha Wood&Co, spune ca cei mai multi investitori sunt derutati de stirile care au aparut in ultima perioada despre solutionarea crizei datoriilor suverane din zona euro.

"Nu cred ca mai crede cineva in scenarii, ajutoare etc. Totul este dat peste cap. Bancile se vor duce tot in jos pentru ca nu mai crede nimeni in «book value» (valoare contabila -n.r.). De exemplu, toate bancile grecesti la un loc au capitalizare de vreo 4,5 miliarde euro, deci tinde usor spre zero. Nu cred ca bancile din zona euro sunt interesante deloc. Tot sistemul este absurd deja. Nimeni nu mai da credite, iar la depozite se plateste in multe tari sub nivelul inflatiei. In Marea Britanie, inflatia este 5%, iar la banca iei (dobanda -n.r.) 2% la depozite. Deci contul in banca este la fel cum ai avea o cutiuta de depozitare. Tii banii acolo doar ca sa nu ii tii in casa sa te fure hotii, dar efectiv tu imprumuti bancile si ele nu dau lichiditate in sistem", a afirmat analistul firmei de brokeraj, prezenta si pe piata de la Bucuresti.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la BVB, era in crestere cu 0,8%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,96% peste inchiderea de joi.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,97%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 0,89%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 15,3 milioane lei (3,5 milioane euro), suma cu 28% sub rulajul de joi, de 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro).

Analistul de la Wood&Co crede ca pana la finalul anului sunt sanse pentru cresteri usoare, insa volumele vor continua sa fie reduse.
La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,7%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert. Corectiile de pe pietele mature s-u accentuat dupa publicarea unor date sub estimari privind numarul de angajari in SUA cu exceptia sectorului agricol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri