Bursa de la New York va avea putine motive de crestere saptamana aceasta, pe fondul dificultatilor din Grecia privind formarea unei coalitii capabile sa ratifice noul acord de salvare a statului elen, de 130 miliarde euro, la care se adauga instabilitatea politica din Italia, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

In Italia, premierul Silvio Berlusconi ar putea pierde majoritatea parlamentara dupa ce un grup de sustinatori tot mai nemultumiti ameninta sa-si retraga sprijinul pentru guvern.

Criza datoriilor de stat pare ca s-a aprins astfel din nou, la numai cateva zile dupa ce liderii Uniunii Europene, reuniti la doua summit-uri de urgenta la finele lunii octombrie, au reusit sa incheie un acord despre care se credea ca va rezolva problemele Greciei si ale zonei euro.

Temerile investitorilor privind o reactie in lant pe pietele financiare in cazul unui faliment de stat in zona euro au iesit din nou la suprafata saptamana trecuta.

Investitorii se tem ca intrarea unei tari din zona euro in insolventa ar provoca pierderi pentru bancile creditoare care ar ricosa in intregul sistem financiar global, provocand un soc de o magnitudine similara prabusirii bancii americane Lehman Brothers, in septembrie 2008.

Randamentul obligatiunilor de stat italiene a crescut vineri la un nou maxim record, de 6,4%, iar spread-ul (diferenta) fata de dobanda de referinta la care se imprumuta guvernul german a atins de asemenea un maxim istoric, de 4,6 puncte procentuale.

Actiunile de la New York au scazut saptamana trecuta pentru prima data intr-o luna, insa indicele S&P 500 s-a mentinut in intervalul recent de tranzactionare, in jurul nivelului de 1.250 de puncte, considerat un prag de rezistenta de catre investitori, incurajati intr-o oarecare masura de rezultatele financiare peste estimari ale companiilor americane si de datele economice neasteptat de bune aparute in ultimele saptamani in SUA.

Indicele S&P 500 a urcat in octombrie cu 11%, cea mai buna performanta din decembrie 1991, iar dintre cele 433 de companii din componenta indicelui care au raportat rezultatele pe trimestrul al treilea 70% au depasit estimarile analistilor, sfidand vocile care amenintau ca problemele din Europa si incetinirea cresterii economice a Chinei vor afecta afacerile.

Volatilitatea va ramane insa ridicata,
investitorii urmand sa adopte o atitudine prudenta si pe alocuri pesimista pe fondul crizei din Europa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul romanilor care vor bani din chirii, performerul lunii august