MFP a transferat in luna octombrie 1,65% din actiunile FP pentru despagubiri, astfel ca participatia statului a scazut la 5,93%, iar firma de investitii Manchester Securities Corp, inregistrata in New York, si-a majorat detinerea la 7,93%, devenind astfel cel mai mare actionar al Fondului, informeaza Mediafax.
Manchester Securities avea la finalul lunii septembrie un pachet de 6,61% din actiunile Fondului. Firma este o subsidiara a fondului de investitii Elliott Associates. Fondul Elliot Associates, fondat si condus de omul de afaceri american Paul Singer, are in administrare active de peste 17 miliarde de dolari.

La finalul lunii septembrie, statul controla 7,58% din actiunile Fondului Proprietatea. Depozitarul Central a blocat insa, la inceputul lunii septembrie, 2,7% din actiunile Fondului Proprietatea din pachetul controlat de Ministerul Finantelor. Pachetul a fost indisponibilizat la solicitarea Franklin Templeton intrucat statul a subscris actiunile, insa in schimbul acestora nu a participat cu aportul in natura. Astfel, statul controleaza 3,31% din capitalul subscris si varsat al Fondului.

Actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa-si reduca participatiile, astfel ca la finalul lunii octombrie detineau 35,7% din titlurile FP, in scadere de la 37,08% la finalul lunii septembrie.

Investitorii institutionali romani s-au numarat insa printre cumparatori, participatia acestora urcand de la 10,21% la 10,81%.

Pe de alta parte, interesul investitorilor institutionali straini a fost mai ridicat, acestia achizitionand 1,96% din titlurile Fondului. Dupa aceste tranzactii, detinerile cumulau 37,95%, fata de 35,99% in septembrie.

Actionarii persoane fizice straini au cumparat de asemenea in octombrie actiuni FP, pachetele cumuland 9,61%, de la 9,14% in luna precedenta.

Georgia Palade van Dusen, mostenitoarea industria­sului interbelic Nicolae Malaxa, si-a redus participatia la 6,57%, dupa ce in septembrie era cel mai mare actionar al Fondului, cu un pachet de 6,68% din actiuni.

La 15 iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine in numele clientilor sai indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank.

Pretul actiunilor Fondului a stagnat luni la 0,444 lei. Calculata la aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 5,95 miliarde lei (1,36 miliarde euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri