Bursa de Valori Bucuresti a semnat astazi un Memorandum de Colaborare intre BVB si Bursa de Valori din Bulgaria.

Documentul a fost semnat de catre Valentin Ionescu, director general al BVB (foto dreapta), si Ivan Takev, director general al Bursei de Valori din Bulgaria (foto stanga)

Oficialii celor doua institutii au explicat ca acest memorandum va spori schimbul de informatii in zonele de reglementari ale pietei de capital, cu scopul de spori eficienta si de a moderniza cadrul de tranzactionare in ambele tari.

In viitorul apropiat se vor conecta si Depozitarii din cele doua tari, pentru a inlesni dublele listari in viitorul apropiat.

“Suntem in discutii avansate cu una din marile companii listate la Sofia. Dublele listari vor fi dinspre Bulgaria spre Romania, pentru ca emitentii de acolo cauta piete cu lichiditate mai mare”, a declarat Valentin Ionescu.

Ambele burse au agreat sa lanseze instrumente financiare noi si indici bursieri comuni.

“Dintre toate parteneriatele pe care le avem in regiune, cel mai mult ma bucura acesta cu Bursa din Sofia. Sper sa lansam produse si indici comuni cat mai curand si sa avem listari duble”, a mai spus CEO-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Guvernul bulgar vrea sa listeze pachete minoritare, de 33%, din unitatile locale ale distribuitorilor de energie E.ON, CEZ si EVN in urmatoarele trei luni sau in primul trimestru din 2011, scria Novinte.com, in luna octombrie.

Urmatorul IPO va fi al companiei EVN, unde statul va vinde 33% din actiuni, intentionand sa obtina 250 de milioane de euro din oferta.

Bursa din Bulgaria are o vloarea medie a tranzactiilor zilnice de 1,5 milioane euro, a explicat Ivan Takev, desi in 2007-2008 lichiditatea era foarte mare.

Bulgarii mai anuntasera un adevarat val de privatizari prin bursa si anul trecut, sperand sa stranga 41 milioane de euro pentru bugetul public. Ofertele au inregistrat insa in buna parte esecuri, doar opt companii reusind sa atraga interesul investitorilor.

Sursa foto: Agerpres


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autonom a vandut obligatiuni de 20 MIL. euro