Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,22%, intr-o piata in care investitorii au dus preturile usor in jos, influentati de corectiile pe pietele vest-europene, scrie Mediafax.
Piata locala a fost pe crestere in prima ora, insa intoarcerea burselor vest-europene pe scadere a tras in jos si cotatiile actiunilor de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,47%, in timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,52%.

Evolutia indicelui BET-NG a fost sustinuta de actiunile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 2,11%.

"Este greu sa comentezi situatia de pe piata in conditiile in care azi vine o stire buna de pe plan intern si imediat dupa ea altele trei negative de pe extern. Este un potop de stiri negative care nu ii lasa pe investitori sa «rumege» o stire buna. Orice stire buna dureaza maxim o zi. Un exemplu avem la Petrom, care a anuntat rezultate foarte bune, insa pretul actiunii a crescut cu doar 1% - 2%. Daca era un context international macar linistit, nu zic unul prielnic cresterilor, sigur vedeam o reactie pozitiva pe actiunile Petrom. Erau investitori care isi puteau face o strategie, insa acum nu ai ce strategii sa faci, cand pietele sunt ba o zi pe crestere, ba una pe scadere", a declarat directorul Departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea, a scazut mai vizibil, cu 2,29%, influentat in principal de corectiile actiunilor societatilor de investitii financiare. Titlurile SIF-urilor au consemnat corectii cuprinse intre 1,18% si 3,99%, dupa ce in precedentele doua zile cotatiile au consemnat cresteri intre 7,4% si 13%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 1,14%.

Brokerul crede ca majoritatea tranzactiilor sunt realizate in prezent de investitori pe termen scurt, de speculatori, care incearca sa profite de orice miscare a pietelor.

"Unii s-au mutat pe produsele structurate pentru ca acolo cotatiile se misca mai mult si exista posibilitatea unor castiguri mai rapide. Pentru actiuni este greu sa iei o pozitie, pentru ca pietele se misca de la zi la zi. Poate doar sa cumperi acum la companii care au avut rezultate financiare bune si la care performanta se poate repeta si in anii viitori si mai ales daca dau si dividende. Cumperi acum si le tii doi-trei ani sau mai mult, le lasi acolo si le vinzi abia mai tarziu, cand se vor linisti lucrurile. Acum este o piata de traderi, de speculatori, cu plasamente de pe o zi pe alta si totul este «la ghicit»", a afirmat Ceuca.

Investitorii au realizat tranzactii de 26,5 milioane lei (6,1 milioane euro), suma cu 27% sub rulajul de marti, de 36,5 milioane lei (8,3 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 55% transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea si BRD, in valoare cumulata de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea s-au clasat pe prima pozitie in topul rulajelor in piata principala, cu transferuri de 6,4 milioane lei, iar pretul a scazut cu 0,45%, la 0,444 lei.

Actiunile BRD au consemnat operatiuni de 8,2 milioane lei, suma din care 7,1 milioane euro au reprezentat valoarea a patru deal-uri cu 0,09% din titlurile BRD. Titlurile au fost cedate la acelasi pret, de 10,8 lei, cu 0,92% sub inchiderea de marti. Pe piata principala, actiunile bancii au incheiat tot la 10,8 lei.

"BRD a fost singura actiune care s-a mentinut cam la acest nivel in ultima perioada si asta pentru ca Societe Generale (actionarul majoritar al BRD - n.r.) a tot cumparat pachetele care erau scoase la vanzare. Probabil ca la vanzare sunt fonduri de investitii, care vor sa iasa de pe anumite pozitii", a comentat brokerul.

Titlurile OMV Petrom au avansat cu 2,11%, la 0,3247 lei, pe un rulaj de 706.000 de lei.

In primele minute, actiunile OMV Petrom au urcat cu pana la 4,4%, insa volumele tranzactionate au fost reduse.

Grupul a anuntat un profit record pentru primele noua luni, de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), depasind astfel castigul inregistrat pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, Petrom a inregistrat un profit trimestrial record de 1,1 miliarde lei.
"Din pacate este o atmosfera care ne impiedica si pe noi, brokerii, sa mergem sa vorbim cu clientii. Ai ce sa le recomanzi sa cumpere, pentru ca sunt companii cu rezultate bune si care sunt subevaluate pe bursa, insa de la toata nebunia asta de pe extern este aproape imposibil sa convingi pe cineva sa cumpere", a conchis Ceuca.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,3%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau corectii cuprinse intre 0,5% si 4,2%.

Scaderile pietelor au fost cauzate te temerile investitorilor cu privire la datoriile suverane ale Italiei, a treia mare economie a zonei euro. Italia este perceputa drept urmatoarea victima a crizei datoriilor de stat din cauza incapacitatii guvernului de a implementa masurile si reformele necesare pentru recastigarea credibilitatii.

In acest context, randamentul obligatiunilor italiene cu maturitate la 10 ani a urcat peste 7%, nivel care anterior a determinat Grecia, Portugalia si Irlanda sa declare datoriile drept nesustenabile si sa apeleze la ajutor financiar international.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri