Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,47%, intr-o piata in care actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 2,3% si 4,7%, in timp ce lichiditatea a continuat sa fie asigurata in principal de tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP).

Majoritatea titlurilor de la BVB au inregistrat variatii usoare inca de la deschidere, iar pe parcursul zilei actiunile celor cinci SIF-uri s-au desprins de doua ori de pluton, trecand pe crestere, conform Mediafax.

Prima incercare de revenire a fost in jurul orei 12:00 si a durat doar aproape 40 de minute. SIF-urile au revenit pe crestere dupa ora 13:00, sustinute de ordine de cumparare plasate de unii investitori dupa ce bursele vest-europene s-au stabilizat pe verde.

La finalul zilei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 2,31%. Titlurile SIF-urilor au incheiat cu cresteri cuprinse intre 2,27% si 4,76%, iar actiunile FP au urcat cu 0,23%.

"Evolutia actuala a bursei nu face decat sa confirme structura investitorilor si natura elementelor care ii ghideaza in luarea deciziilor. Este clar ca marea majoritatea au orizonturi de timp foarte scurt in ceea ce priveste investitia si reactioneaza imediat ce lucrurile se precipita la nivel international. Atat timp cat in plan extern situatia nu se va calma nici bursa de la Bucuresti nu va avea parte de o consolidare. Tot ce vom vedea va fi reprezentat de reactii uneori exagerate la stiri si evenimente atat negative, cat si pozitive", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au incheiat sedinta la preturi in scadere in medie cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,01% sub inchiderea sesiunii precedente.

Pe de alta parte, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,33%.

"Din cauza instabilitatii din zona euro si a unei posibile incetiniri economice, sunt sanse destul de reduse ca piata romaneasca sa inregistreze o apreciere astfel incat sa recupereze pana la nivelul de la inceputul anului. In momentul de fata, intrebarea este daca situatia se va stabiliza", a afirmat Barbulescu.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa se claseze pe prima pozitie in topul rulajelor, cu transferuri de 23,5 milioane lei, suma din care 12,8 milioane lei au reprezentat valoarea a deal-uri cu 0,21% din titlurile FP. Cea mai recenta tranzactie din piata principala cu aceste titluri a fost realizata la 0,445 lei, pret in crestere cu 0,23%.

Titlurile Fondului au asigurat doua treimi din lichiditatea pietei, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro). Rulajul a fost cu 36% peste valoarea transferurilor de miercuri, de 26,5 milioane lei (6,1 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,3%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,1%. Revenirea pietelor era determinata de sperantele investitorilor ca noi guverne in Italia si Grecia vor putea aplica reforme care sa sustina economiile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si