Cifra de afaceri neta a Teraplast a crescut in primele noua luni din 2011 cu 2,3%, raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Compania a inregistrat o crestere a vanzarilor de marfuri, dar si a celor catre piata externa, in timp ce pe piata interna doar sistemele de tubulatura si profile PVC pentru tamplarie au inregistrat cresteri, restul sistemelor fiind in stagnare sau chiar in scadere.
„La nivelul trimestrului III nu au existat imbunatatiri semnificative ale mediului economic. Lichiditatea din piata constructiilor a ramas la un nivel redus, din cauza intarzierilor cu care s-au facut platile pentru proiectele publice deja realizate, a lipsei de finantare din partea institutiilor bancare pentru proiectele private, dar si a dificultatii cu care institutiile statului au accesat cofinantarea pentru proiectele publice”, sustine Stefan Bucataru (foto), director general Teraplast.

Compania exporta in principal in retele DIY din Austria, Germania, Slovenia, Croatia si Ungaria.

S-au inregistrat cresteri ale pozitiilor reprezentate de alte venituri din exploatare, dar si componenta corespunzatoare din cadrul altor cheltuieli din exploatare in principal datorate valorificarii inventarelor efectuate pe parcursul trimestrului al treilea; venitul net cumulat total rezultat a fost de 0,2 mil lei.

Profitul Teraplast a fost de asemenea influentat negativ de cresterea cheltuielilor cu dobanda in primele noua luni din 2011, cu aproximativ 10%, dar si a cheltuielilor cu diferentele de curs, cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada din 2010.

Pentru urmatoarele trei luni, compania se asteapta ca pretul materiilor prime (PVC, PE si PP) sa inregistreze scaderi, acest trend fiind vizibil inca din prima luna din T4.

Pentru Teraplast, ultimul trimestru al anului reprezinta intrarea in perioada de extrasezon: “ Ne asteptam la stagnari chiar scaderi ale principalelor segmente de business. In aceasta perioada societatea se va concentra pe dezvoltarea pietelor externe, in vederea compensarii scaderii cererii de pe piata interna din perioada de iarna", se mai arata in comunicat.

Totodata, nivelul costurilor se va diminua in principal prin scaderea cheltuielilor cu materiile prime, alinierea nivelului personalului la necesitatile sezonului rece, dar si alte masuri operationale.

Compania Teraplast face parte din grupul Teraplast Bistrita, care mai include pe langa Teraplast si subsidiarele sale Plastsistem si Politub. Plastsistem produce panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

Teraplast este listata la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti si are un capital social de 29,7 milioane de actiuni divizata in 297,8 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 leu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri