Bursa de la Bucuresti a coborat vineri cu 0,96%, pe o lichiditate in scadere cu peste 40% si asigurata in principal de tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), informeaza Mediafax.

In aceasta saptamana piata a scazut in toate cele cinci sedinte, astfel ca indicele general al Bursei, BET-C, a coborat cu 2,65%.

Pe de alta parte, titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu pana la 17,4%, sustinute de discutiile si introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor a proiectului legislativ pentru cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din actiuni.

"Interesul crescut la cumparare a fost ilustrat in volumele tranzactionate, aflate peste media ultimelor luni. Interesul a fost sustinut si intretinut de asteptarile pozitive cu privire la votul favorabil din plenul Camerei Deputatilor programat pentru luni. Scaderea de astazi (vineri -n.r.) a volumelor pe SIF-uri vine pe fondul unei «oboseli» a entuziasmului coroborata cu o presiune redusa la vanzare. Astfel, s-a creat o senzatie de acalmie, asteptare, tatonare in ajunul unei decizii mult asteptate", a declarat pentru Mediafax Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Titlurile SIF-urilor au fost vineri printre putinele actiuni de la BVB care au fost pe verde inca din primele minute si au incheiat sedinta cu cresteri cuprinse intre 1,5% si 2,3%.

Brokerul crede ca in cazul unui vot pozitiv pentru cresterea pragului de detinere, preturile actiunilor SIF vor avansa usor, intrucat speculatorii vor incepe sa isi marcheze din profituri.

"Majoritatea merg pe dictonul «Cumpara pe zvon, vinde pe stire». In cazul unui vot negativ cred ca speculatorii vor vrea sa vanda, pentru a-si elibera banii blocati pe aceste actiuni. Oricum, noul prag va intra in vigoare abia peste cel mult doua luni de la promulgarea de catre presedinte. In aceste doua luni SIF-urile trebuie sa convoace actionarii sa modifice actele constitutive pentru a introduce noul prag, iar daca nu se intrunesc AGA in acest timp, statutele SIF-urilor se considera a fi modificate de drept cu noul prag doar dupa cele 60 de zile", a afirmat Avram.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,24%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,08% sub inchiderea de joi.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,56%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu doar 0,37%.

Investitorii au realizat transferuri de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), suma cu aproape 40% sub rulajul sedintei precedente, de 41,4 milioane lei (9,5 milioane euro).

Avram crede ca pana la finalul anului lichiditatea va oscila in jurul mediei din ultima luna, respectiv in jurul nivelului de 30 milioane lei (aproape 7 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 10,3 milioane lei, si au asigurat peste 40% din lichiditate. Cel mai recent transfer cu aceste actiuni a fost realizat la 0,45 lei, pret in crestere cu 0,45%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,3%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est coborau cu cel mult 1,4%. Scaderile burselor au fost cauzate de temerile tot mai intense ale investitorilor cu privire la extinderea crizei datoriilor statelor din zona euro si care au dus la cresterea dobanzilor platite de Italia si Spania la niveluri nesustenabile.

Foto: agerpress


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019
Setari Cookie-uri