Revocarea lui Valentin Ionescu din pozitia de director general al Bursei de Valori Bucuresti a suprins toata piata. Dupa ce in comunicatul remis de institutie, motivatiile erau destul de neclare si insuficiente, Stere Farmache, presedintele BVB, a explicat pentru wall-street.ro care sunt argumentele si ce urmeaza pentru executivul operatorului.
Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a hotarat incetarea contractului de mandat al lui Valentin Ionescu, directorul general al companiei. Pana la numirea unui inlocuitor, postul interimar va fi ocupat de directorul adjunct Alin Barbu.

Consiliul Bursei nu a luat inca o decizie privind gasirea unui nou director general. „Desemnarea noului CEO se va face de actualul Consiliu sau, in cazul in care se va alege un CA nou, de acesta. Nu s-a luat inca o decizie in acest sens. Pana la numirea unui nou director general, avem incredintarea ca executivul condus de Alin Barbu are competentele si experienta necesara pentru a conduce operatiunile zilnice si pentru a continua si finaliza proiectele asumate de Bursa”, a declarat pentru wall-street.ro Stere Farmache.

Imediat dupa anuntul demiterii lui Ionescu, printre brokeri s-a vehiculat ideea ca Farmache planuieste intoarcerea in conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti, in contextul fuziunii Alpha Bank cu Bancpost, care a fost recent aprobata.

Sunt pure speculatii, inevitabile in aceasta perioada”, a comentat Farmache.

In septembrie 2010, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, presedintele BVB ii acorda noului CEO de atunci credit deplin.

Valentin Ionescu stie care sunt pedalele pe care sa apese pentru a atinge obiectivele fixate”, spunea Farmache.

Acum, dupa un an si doua luni si o revocare, Farmache spune ca l-a prevenit inca de la inceput ca pozitia de director general este un job dificil, ce presupune preocupare si dedicare totala.

„Nu cred ca a luat foarte serios in calcul acest sfat. Chiar daca din punct de vedere emotional a fost o decizie grea, din pacate, masurarea performantelor se face dupa obiective clar asumate. Valentin Ionescu a avut ca tinte principale atingerea a 70% a volumului de pe piata Sibex, atragerea de emitenti noi, ca sa numesc doar doua dintre ele. In opinia Consiliului si nu numai, nu s-au indeplinit”, explica Farmache.

Mai mult, presedintele Bursei a mai spus ca i-a oferit tot sprijinul lui Valentin Ionescu, alaturi de tot Consiliul, atat in procesul de restructurare cat si in dezvoltarea business-ului. „Din motive inexplicabile, nu a tinut cont de ele. Sau a tinut intr-o masura prea mica”.

Acum un an, Farmache invoca inceputul unei noi etape, una cruciala pentru repozitionarea bursei si care are nevoie de un management capabil sa isi aduca propria contributie la strategia deja creionata.

“Dupa mai multe propuneri, ne-am oprit la Valentin Ionescu. Are o buna cunoastere a pietei interne si externe, un profil potrivit pentru aceasta pozitie, este o persoana dinamica dar si echilibrata. A cunoscut dezvoltarea Bursei in toate fazele, cu toate suisurile si coborasurile, performantele si neperformantele, fiind o persoana cunoscuta brokerilor si mediului de afaceri, atat in tara cat si in regiune”, explica in septembrie 2010 presedintele BVB.

Ce se va intampla acum? Care este portretul robot al viitorului director general?

„Va trebui sa fie o decizie bine si indelung cantarita, iar performantele trebuie analizate trimestrial asa incat sa existe in permanenta o presiune pozitiva, care obliga managerul la actiune si performanta”, a conchis Farmache.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri