Fara a comenta demiterea anuntata de Consiliul de Administratie al Bursei, Valentin Ionescu a declarat pentru wall-street.ro ca isi asuma toate esecurile si ca isi doreste ca proiectele de anvergura incepute de el sa fie continuate.
Revocarea lui Valentin Ionescu din functia de director a Bursei de Valori Bucuresti a luat prin surprindere intreaga piata de capital. Daca in septembrie 2010 brokerii si managerii salutau numirea sa, concedierea de acum le-a ridicat multe semne de intrebare.

Cu toate acestea, Valentin Ionescu prefera sa nu discute decizia in niciun fel.

“Nu vreau sa comentez maniera de evaluare sau decizia Consiliului Bursei. Fiecare persoana trebuie sa isi asume hotararile in mod rational. Asa cum am spus si mai devreme, specialistii din piata financiara, care au urmarit activitatea BVB, pot face aprecieri in acest sens”, a declarat Ionescu, pentru wall-street.ro.

In cele 14 luni in care a fost directorul general al BVB, lista de realizari include produse noi, instrumente, conturi globale.

“Am reusit sa implementam conturile globale la 80% din volumul pietei, am dezvoltat un segment de piata care exista doar pe hartie (ATS-ul Bursei), am diversificat oferta de produse, aducand indicii internationali, aurul, argintul, petrolul sau graul la indemana investitorilor romani, am atras un numar important de Market Makeri”.

Acestea sunt cele mai importante rezultate pe termen scurt. Avand in vedere specificul activitatii Bursei, au fost demarate si multe proiecte cu rezultate pe termen lung.

Sper doar ca acestea sa continue pentru ca dezvoltarea BVB nu se poate realiza decat cu o strategie solida pe termen lung”, a mai spus Ionescu.

De acest aspect se leaga si cel mai mare regret cu care pleaca de la sefia Bursei – ca nu a apucat sa finalizeze aceste proiecte, ce necesitau o perioada lunga de implementare.

La capitolul nerealizari, Ionescu spune ca isi asuma orice proiect care a esuat si care a depins exclusive de Bursa, pe toata perioada mandatului sau. “Las la latitudinea celor implicati in piata de capital sa analizeze esecurile si realizarile”.

De asemenea, fostul director spera ca angajatii Bursei sa nu isi piarda din entuziasm si sa continue cu acelasi dinamism proiectele incepute impreuna.

Ce urmeaza?

Valentin Ionescu, 39 ani, si-a inceput cariera profesionala pe piata de capital in 1995, odata cu infiintarea Bursei de Valori Bucuresti. Ulterior, a lucrat in institutii financiare cunoscute in regiune, precum Euroinvest Bank AG Viena si Wood & Company Financial Services a.s. Praga.

In vara anului trecut, inainte de a fi numit director general al Bursei, Ionescu incepuse o colaborare cu Erste Group, pe zona de retail a departamantului de piete financiare din BCR.

In acest context, nu ia in calcul schimbarea domeniului.

“M-am dedicat pietei de capital inca de pe bancile facultatii – este mai mult decat un job pentru mine. Am tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti inca din prima zi, in 1995. Deocamdata, nu ma gandesc la alte domenii de activitate”, a declarat Ionescu.

Prin prisma potentialului pe care il piata de capital in Romania, fostul director vede BVB pe locul 2 in regiune, ca volume de tranzactionare, dupa Varsovia, ajungand sa fie un factor important in sustinerea economiei locale si o sursa principala de finantare pentru companii.

“Bineinteles, acest scenariu nu depinde exclusiv de Bursa, dar sunt convins ca se poate realiza cu aportul tuturor institutiilor implicate direct si indirect in piata de capital”.

In final, cu bune si cu rele, mandatul de CEO a adaugat o experienta interesanta in cariera sa. “Mi-am facut o imagine completa a pietei de capital din Romania, identificand foarte bine nevoile dar si perspectivele fiecarui grup de actionari”.

Ionescu este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, detine o diploma de MBA eliberata de CNAM Paris si de ASE Bucuresti cu masterat in „Dezvoltarea economica a companiei”.

De asemenea, are studii in specializarea „Finante Administrare de Portofoliu” prin programul Universitatii Georgetown, SUA, precum si o diploma in „Management Bancar” eliberata de CODECS Romania.

Citeste si Stere Farmache, despre revocarea lui Ionescu: Emotional, a fost o decizie grea


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri