Guvernul spaniol care a rezultat in urma alegerilor de duminica se va confrunta cu patru mari probleme, somajul, cresterea economica, deficitul bugetar si bancile, iar prima sa misiune va fi sa convinga pietele financiare ca are capacitatea sa le rezolve, transmite AFP, preluat de Mediafax.
Prin scrutinul din Spania se va incheia un proces nescris de inlocuire a tuturor guvernelor din tarile periferice din zona euro, respectiv din Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania, potrivit analistilor.

In ultimele saptamani, spread-ul obligatiunilor spaniole pe termen de 10 ani fata de cele germane considerate de referinta a depasit pragul de 5 puncte procentuale si nu este sigur ca pietele se vor calma dupa schimbarea guvernului de la Madrid.

Analistii asteapta ca guvernul sa prezinte un proiect de buget pentru 2012 inainte de sfarsitul acestui an, chiar daca nu va fi aprobat inainte de luna februarie, a declarat Jose Abad, analist la UniCredit.

"Prioritatea este sa dea un mesaj de incredere pietelor, un plan de masuri economice care sa dovedeasca faptul ca Spania ia in serios problema datoriilor publice", a spus Abad.

Prima problema este reducerea deficitului bugetar de la 9,3% anul trecut la 6% in acest an, 4,4% in 2012 si 3% in 2013.

Banca Spaniei si Comisia Europeana sa indoiesc de sansele de reusita, in absenta unor masuri suplimentare.

"Prioritatea este reducerea deficitului bugetar, dureroasa in conditiile in care in tara sunt cinci milioane de someri", a declarat Juan Carlos Martinez Lazaro, economist la IESE Business School, evocand astfel o alta mare problema a Spaniei, somajul de 21,52%, record in randul tarilor industrializate.

Reforma pietei muncii, angajata in 2010, ar trebui sa fie profunda si sa elimine existenta mai multor tipuri de contracte de munca prin crearea unui contract unic, a aratat Xavier Vives, profesor la IESE Business School.

O alta problema majora este cresterea economiei, care a stagnat in trimestrul al treilea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri