Bursa de la Bucuresti a coborat luni cu 1,03%, intr-o piata unde unii investitori nu au mai asteptat votul din Camera Deputatilor cu privire la cresterea pragului de detinere la SIF-uri si au inceput sa marcheze o parte din profituri, astfel ca preturile acestor actiuni au scazut cu pana la 4,65%, potrivit Mediafax.
Saptamana trecuta titlurile celor cinci SIF-uri au crescut cu pana la 17,4%, sustinute de discutiile si introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor a proiectului legislativ pentru cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% din actiuni.

In primele minute de tranzactionare de luni, actiunile SIF-urilor au avansat cu pana la 2%, insa in jurul orei 10:30 cotatiile au scazut usor sub nivelurile de vineri.

Dupa ora 12:20 in piata au fost plasate ordine de vanzare pentru actiunile SIF-urilor, acestea accelerand scaderile la aproximativ 4%. La finalul sedintei bursiere, titlurile SIF-urilor consemnau scaderi cuprinse intre 3,05% si 4,65%.

Majoritatea investitorilor asteapta votul din plenul Camerei Deputatilor asupra proiectului de majorare a pragului de detinere. Proiectul legislativ este inscris pe ordinea de zi a sedintelor de luni si marti ale planului Camerei Deputatilor, alaturi de alte aproape 100 de initiative.

Brokerii cred ca ordinele de vanzare au fost plasate de investitori care nu au mai asteptat rezultatul din Camera Deputatilor cu privire la pragul de detinere si au inceput sa vanda pentru a marca o parte din profituri.

Potrivit initiatorului proiectului senatorul PDL Ovidiu Marian, proiectul ar urma sa fie discutat marti.

"Incepe sa se vada ca titlurile SIF nu prea mai au sustinere la cumparare, ca ele au fost supra-cumparate pana astazi si ca in acest moment este posibil orice scenariu. Nu este exclus sa revedem scenariul in care cumparatorii se vor anima deodata daca legea va trece de Camera Deputatilor. Trebuie, totusi, sa luam in considerare si probabilitatea in care investitorii vor incepe marcari de profituri, dupa confirmarea stirii (de majorare a pragului de detinere -n.r.), daca acesta va exista", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Actiunile SIF-urilor si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu tranzactii in valoare cumulata de 21,6 milioane lei. Aceste actiuni au asigurat 83% din rulajul pietei, de 26,1 milioane lei.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF-urilor si Fondului Proprietatea, era in scadere cu 3,22%.

"Pe un orizont mai mare de timp nu cred ca ne putem astepta la o continuare a cresterilor in cazul SIF-urilor, in conditiile in care pretul a crescut cu aproape 50% fata de minimele atinse, acum cateva saptamani. Cred ca cel mai probabil vom asista la o intensificare a volatilitatii si vom vedea miscari ample in orice directie, datorita in special acestei «burse a zvonurilor». Acum, insa, nu cred ca mai putem gasi argumente care sa ne convinga ca vor fi intrari masive de bani pe aceste titluri in conditiile in care in piata exista companii mult mai atractive si ale caror actiuni se tranzactioneaza la discounturi de pret mult mai mari decat cele intalnite la SIF-uri", a mai spus brokerul.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua in scadere cu 1,92%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 1,06%, iar titlurile companiilor din sectorul eneregtic au dus indicele BET-NG cu 1,2% sub nivelul de la finalul sedintei precedente.

Rulajul pietei actiunilor, de 26,1 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu putin peste valoarea cumulata a transferurilor din sedinta precedenta, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro).

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in scadere cu pana la 2,4%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est coborau cu cel mult 2,3%. Piata din Rusia consemna cel mai vizibil recul, de 4,7%.

Scaderile au continuat sa fie cauzate de temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor suverane atat ale statelor din zona euro, cat si ale SUA. Printre factorii care i-au influentat pe investitori se regaseste si un avertisment al agentiei Moody's ca ratingul Frantei este amenintat de cresterea dobanzilor si de perspectivele economice nefavorabile.

Temerile au fost alimentate si de unele declaratii de duminica ale vicepremierului chinez Wang Qishan, care a avertizat cu privire la aparitia unei recesiuni globale prelungite si ca prioritatea tarii sale este sustinerea propriei economii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri